Υπό τη σκιά όσων ανέφερε ο Βαρουφάκης για εκπλήρωση των υποχρεώσεών της χώρας “εις το διηνεκές” αλλά και όσων φέρεται να ζήτησε η Κριστίν για διενέργεια εμπεριστατωμένων ελέγχων (due diligence) από το ΔΝΤ, έχουμε και τα περίεργα που μας λένε οι εταίροι μας.
Η Φινλανδική κυβέρνηση (γνωστοί, γνωστοί – που λένε πράγματα όταν κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να το πουν) κυκλοφόρησε υπόμνημα που διέρρευσε στην εφημερίδα Helsingin Sanomat του Ελσίνκι και προειδοποιεί για “πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις” μέσα στην άνοιξη, ενώ αναμένει η Αθήνα να στείλει χαμπέρια στο ΔΝΤ ότι θα δε θα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση της 12ης Μαΐου.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνείται, σε ερώτηση του πρακτορείου Tass, την ύπαρξη σχεδίων περί Grexit λέγοντας ότι “Ο νομικός μηχανισμός που να επιτρέπει την έξωση μιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει” και μένει σε αυτό!
Παρόμοιο ρόλο με τους Φινλανδούς παίζουν δυο ακόμη χώρες που επί εκατονταετίες είχαν σκαμπανεβάσματα στις σχέσεις τους με τη Ρωσία.
Η Λεττονία, προεδρεύουσα την εποχή αυτή στην ΕΕ, δια της πρωθυπουργού της δηλώνει “έκπληκτη” για τις επικρίσεις Τσίπρα για τις δηλώσεις του (Δεν πιστεύω όμως ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας (…) βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου).
Τέλος (για… την ώρα) ο Λιθουανός πρωθυπουργός είπε πως ο σκοπός της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα ήταν “εντελώς ακατανόητος” και “ανησυχητικός για πολλές χώρες μέλη της ΕΕ“.