Το ότι πολλοί στο εξωτερικό μιλούσαν για το ποιος είχε (και έχει ακόμη) κέρδος από τη… “σωτηρία” της Ελλάδας είναι γνωστό. Όσο γνωστό είναι επίσης το ότι πέραν των κορακιών-σπεκουλαδόρων της διεθνούς χρηματιστηριακής σκηνής καθαρό κέρδος είχαν οι οικονομίες και τα τραπεζικά ιδρύματα της Γερμανίας (πρωτίστως) και της Γαλλίας (δευτερευόντως).
Αυτό που δεν είναι και πολύ γνωστό αλλά αρχίζει να γίνεται γνωστό λόγω αλλαγής στάσης πολλών ευρωπαϊκών ΜΜΕ – που θέλουν να προλάβουν αντιδράσεις στις χώρες τους σε μια ενδεχόμενη «στραβή» – είναι το ότι οι απόψεις αυτές έχουν πλέον αρχίσει να δημοσιοποιούνται στην Ευρώπη.
Προ ημερών θέμα έγινε στο γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF, έστω μέσα από μια σατιρική εκπομπή. Επίσης, απόψεις ξένων πανεπιστημιακών που βλέπουν τα πράγματα με τη λογική και όχι με το συναίσθημα ή υπό το πρίσμα σκοπιμοτήτων, και αυτές δημοσιοποιούνται.
Μια από τις απόψεις αυτές ακούστηκε από τον Βέλγο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών Ερίκ Τουσέν και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της συζήτησης για αυτή την Επιτροπή που θέλει να κάνει η Ζωή. Άσχετα με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τη συγκρότηση αυτής της Επιτροπής κι αν έχει τις (βάσιμες) αμφιβολίες του για το τι μπορεί αυτή η Επιτροπή να κάνει πραγματικά, ώστε να βρεθούν και να λογοδοτήσουν ορισμένοι.
Ο Βέλγος μίλησε για τα προφανή, όπως για την πραγματική ανάγκη να γίνει ένας Λογιστικός Έλεγχος που θα καταδείξει τις πταίει τελικά.
Ο Τουσέν μεταξύ άλλων τόνισε όμως κάτι ξεκάθαρο: “Όλα τα μέλη του ΔΝΤ γνώριζαν πως το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα“. Επίσης ανέφερε το αδιαμφισβήτητο: πως το ελληνικό χρέος πριν την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο το 2009 ήταν 113% του ΑΕΠ και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και της Ευρώπης το χρέος έφθασε στο 175% του ΑΕΠ το 2014.
Ας είναι καλά και οι συνταγές που ακολουθήθηκαν και οδήγησαν τη χώρα σε μείωση του ΑΕΠ χωρίς προηγούμενο.
Για τόσο επιτυχημένη “σωτηρία” μιλάμε…
Πέραν του ότι η κατάσταση είναι ιδιαζόντως σοβαρή όμως, η τύχη και η τεχνολογία “δίνουν” και ωραία αποτελέσματα, που φέρνουν γέλιο: Όπως αυτό που έδειχνε το EPG της τηλεόρασης την ώρα που μιλούσαν για το χρέος!!!