Κατηγορίες
πολιτική

Αυτοδυναμία: από τι εξαρτάται – ποιος ο ρόλος του δώρου των 50 εδρών

voulisifigmometrisilΣενάρια, κόντρα σενάρια, μετρήσεις και δημοσκοπήσεις (ή “δημοσκοπήσεις”) για ποιος θα έρθει πρώτος και με ποια διαφορά κλπ κλπ κλπ.
Μια σειρά από εικασίες έρχονται καθημερινά στην επικαιρότητα με αφορμή τις εθνικές εκλογές – με το ερώτημα αν ο πρώτος θα μπορέσει να χτυπήσει αυτοδυναμία είναι μεταξύ των κυρίαρχων ερωτημάτων.

Αναμφισβήτητα, το πολιτικό σκηνικό είναι ρευστό όσο ποτέ άλλοτε. Οπότε η μόνη δημοσκόπηση ή σενάριο που είναι αξιόπιστο είναι (όπως πάντα) το αποτέλεσμα των εκλογών, την Κυριακή.
Πάμε τώρα στο διαταύτα, για να κλείνει μια συζήτηση που γίνεται συνεχώς από τη μέρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές: παίζει το ενδεχόμενο να βγει αυτοδύναμη Κυβέρνηση ή όχι;


Με απλά λόγια, σε απλά ελληνικά χωρίς πολλες φιοριτούρες, η εκλογή αυτοδύναμης Κυβέρνησης εξαρτάται κατά βάση από έναν και μόνο παράγοντα: πόσες ψήφους θα πάρουν τα κόμματα που δεν θα περάσουν το 3%. Η αυτοδυναμία – υπό τις παρούσες συνθήκες (και με δεδομένο ότι πρέπει να ξεχάσουν όλοι κάτι 40φεύγα τοις εκατό προηγούμενων αναμετρήσεων) – εξαρτάται κατά 99,99% μόνο από αυτό, από τίποτε άλλο.

Με έναν ξεκάθαρα πρόχειρο υπολογισμό, αν όλοι όσοι δεν μπουν στη Βουλή πιάσουν ποσοστό 10% (αθροιστικά), τότε ο πρώτος για να εκλέξει 151 βουλευτές θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 36,40% των ψήφων. Αν πιάσουν ποσοστό 12,50% χρειάζεται ποσοστό κοντά στο 35% ενώ αν πιάσουν 15% τότε το ποσοστό του πρώτου (για να φτάσει στην αυτοδυναμία) πέφτει στο 34,40%.

Και το μπόνους των 50 εδρών δεν παίζει ρόλο; Στην ουσία κανέναν απολύτως ρόλο!

Ο πρώτος θα πάρει το δωράκι των 50 εδρών ακόμη κι αν έχει μια ψήφο διαφορά από τον δεύτερο.
Φυσικά παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, ο βασικότερος όλων όμως είναι το ποσοστό που θα πάρουν τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.