Κατηγορίες
υποψήφιοι

Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου για την ΕΒΖ: “σε αναβρασμό για ακόμα μία φορά οι εργαζόμενοι στην ΕΒΖ”

EVZ_PLATIP9100087002Σε δέσμευση ολόκληρης της ποσότητας ζάχαρης που βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να χορηγήσει δάνειο στη βιομηχανία. Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου, υποψήφια βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε τα εξής:

“Οι περιπέτειες των εργαζομένων της ΕΒΖ δεν έχουν τελειωμό. Οι ίδιοι μας ενημέρωσαν για τις κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς, εκφράζοντας εντόνως την ανησυχία τους για το πότε και αν θα πληρωθούν.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι για το μήνα αυτό πληρώθηκαν με καθυστέρηση μόλις την Παρασκευή που μας πέρασε, ενώ από την πλευρά της διοίκησης υπάρχει δέσμευση για τη μισθοδοσία μέχρι το τέλος του μήνα. Είναι εμφανές ότι η διοίκηση από τη μία προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και από την άλλη να τους στρέψει κατά των τευτλοκαλλιεργητών, εφαρμόζοντας το «διαίρει και βασίλευε». Πρόκειται για κοροϊδία, καθώς, η διοίκηση ισχυρίζεται ότι τα χρήματα αυτά τα έχει ανάγκη για να αποπληρώσει τους παραγωγούς την ώρα που δεν έχει ακόμα ανακοινώσει το τιμολόγιο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο και άρα είναι αμφίβολο το αν θα προχωρήσουν σε νέα σπορά.

Να υπενθυμίσουμε και ότι οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για την καμπάνια του 2014, ενώ από την Παρασκευή ξεκίνησαν τη διαδικασία εξαγωγής των τεύτλων που είχαν μείνει στα χωράφια τους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, περιμένοντας τις τελικές αποφάσεις και την πρόσκληση της βιομηχανίας.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ, εντός της εβδομάδας θα καταβληθεί από την εταιρία το 60% των οφειλομένων -δηλαδή 11 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 18 εκατ. ευρώ- προς τους τευτλοπαραγωγούς που παρέδωσαν πρώτη ύλη στη βιομηχανία κατά τη φετινή καμπάνια. Φυσικά, όσον αφορά το υπόλοιπο 40% (7 εκατ. ευρώ) ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι θα δοθούν εν καιρώ, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα, χωρίς καμία δέσμευση.

Τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι παραγωγοί πρέπει να εξοφληθούν άμεσα! Είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους, όσο και για τη συνέχιση της βιομηχανίας και της τευτλοκαλλιέργειας. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να ανακοινωθεί το τιμολόγιο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο, το οποίο ήδη έχει καθυστερήσει (θα έπρεπε να έχει γίνει γνωστό από το φθινόπωρο).

Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν συστηματικά απαξιώσει με ποικίλους τρόπους τα τελευταία χρόνια την παραγωγή και τη βιομηχανία ζάχαρης, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο εργαζόμενους, παραγωγούς και τοπικές κοινωνίες. Κορυφαία πράξη σε αυτή τη διαδικασία ήταν και το ξεπούλημα της Αγροτικής στην Τράπεζα Πειραιώς, βλέποντας σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απόφασης.

Οι εργαζόμενοι έχουν σταματήσει αυτή την στιγμή το σφράγισμα της ζάχαρης από την Πειραιώς καλώντας τη διοίκηση να δώσει εξηγήσεις. Πρόκειται για 49.000 τόνους από ελληνικά τεύτλα, τα οποία αν δεσμευτούν η βιομηχανία δε θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της. Όπως έχουν επισημάνει και στο παρελθόν, η διοίκηση με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μεθοδεύει σταδιακά ένα οριστικό «λουκέτο» της ΕΒΖ.

Η ΕΒΖ θα πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία της υπό δημόσιο έλεγχο, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επαναλειτουργία των εργοστασίων και την εγχώρια ανάπτυξη της τευτλοκαλλιέργειας που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα και κατά τόπους όπου θα καλλιεργηθεί αλλά και στην εθνική οικονομία.

Προειδοποιούμε πως όποιος κάνει βεβιασμένες κινήσεις και μας φέρει μπροστά σε δυσάρεστα τετελεσμένα για τη βιομηχανία, 10 ημέρες πριν τις εκλογές, θα πρέπει να αναλάβει και τις όποιες ευθύνες. Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας γνωρίζει πλέον πολύ καλά ποιοι τον έχουν κάνει επαίτη και θα δώσει την απάντησή του στις 25 του Γενάρη!”