● Γκυρίνης: “Ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός” ● Δημητριάδης: “χειρότερος από τους προϋπολογισμούς των παρελθόντων ετών” ● Σπυρίδης: “δηλώνουμε παρών” ● Αλευράς: “προϋπολογισμός σύμφωνος με τη λιτότητα που μας επιβάλλουν”
.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας 1 Δεκεμβρίου 2014 ο προϋπολογισμός του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Ο προϋπολογισμός καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, πλην συγκεκριμένων κωδικών όπως της μισθοδοσίας.
Κατά τη συζήτηση-παρουσίαση του προϋπολογισμού το λόγο έλαβαν τόσο ο δήμαρχος Παναγώτης Γκυρίνης όσο και οι αρχηγοί των 3 άλλων παρατάξεων, Φώτης Δημητριάδης, Γιώργος Σπυρίδης και Χρήστος Αλευράς – ενώ μια ανάλυση τόσο του προϋπολογισμού όσο και διαφόρων στοιχείων έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Αλεξόπουλος.
Ο δήμαρχος Παναγιώτης Γκυρίνης, κατά την εισήγησή του χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό ενώ όπως ανέφερε τα χρονικά περιθώρια ήταν ασφυκτικά, λόγω και του χρόνου ανάληψης της διοίκησης, ενώ έκανε αναφορά σε σημαντικά του σημεία.
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο πρώην δήμαρχος Φώτης Δημητριάδης, ο οποίος κατηγόρησε τη διοίκηση του Δήμου για κακή διαχείριση στο συγκεκριμένο πλαίσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρόκειται για προϋπολογισμό χειρότερο από τους προϋπολογισμούς των παρελθόντων ετών, ενώ είπε ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός δεν αντικατοπτρίζει τις προεκλογικές υποσχέσεις της παράταξης της πλειοψηφίας. Επίσης διευκρίνισε πως η παράταξη της οποίας ηγείται θα καταψηφίσει, πλην των κωδικών για μισθοδοσίες, κοινωνικές δράσεις και των ενταγμένων έργων.
Απαντώντας στον Φ. Δημητριάδη, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά: “είχα την περιέργεια και έψαξα τους προηγούμενους 3 προϋπολογισμούς. Ποτέ δεν είχατε καλύτερο προϋπολογισμό (….) σε εμάς μένει να σηκώσουμε στις πλάτες μας το βάρος υποχρεώσεων που αφήσατε εσείς”.
Ο Γιώργος Σπυρίδης επικεντρώθηκε σε δυο-τρια συγκεκριμένα ζητήματα: στον ΕΝΦΙΑ που ο Δήμος καλείται να πληρώσει, στον δανεισμό, στη συνεργασία του Δήμου με ιδιώτη για μεταφορά των απορριμμάτων καθώς και στην κοινωνική διάσταση του προϋπολογισμού. Δήλωσε πως η “Συνεργασία Πολιτών” ψηφίζει “παρόν” στον προϋπολογισμό του 2015.
Απαντώντας ο Π. Γκυρίνης είπε ότι τη Διοίκηση ενδιαφέρει η παροχή υπηρεσιών στους δημότες ενώ ως προς το θέμα των ιδιωτών στα σκουπίδια ήταν ξεκάθαρος: “μακριά από εμάς να καταργήσουμε τους εργαζόμενους και να τα δώσουμε όλα σε ιδιώτες”. Επίσης επεσήμανε ότι το ποσό για άσκηση κοινωνικής πολιτικής είναι αυξημένο, φέροντας ως παράδειγμα τον τριπλασιασμό των δαπανών για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Ο Χρήστος Αλευράς, της “Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας”, ξεκίνησε την παράθεση των θέσεών του με μια… συμφωνία με τον Δήμαρχο. “Θα συμφωνήσω ότι είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός, γιατί είναι σύμφωνος με τη λιτότητα που μας επιβάλλουν” είπε ανοίγοντας τη δική του ομιλία. Ανέφερε πως ο προϋπολογισμός είναι χωρίς όραμα και ανάπτυξη και πως δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της καθημερινότητας του πολίτη. Επέμενε στη θέση της ΛΣΑ ότι οι ιδιώτες έρχονται ενώ μίλησε για υψηλά ανταποδοτικά τέλη που προβλέπει ο προϋπολογισμός και προδίδουν αντιλαϊκή πολιτική. Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει αναφορά και στον ΣΜΑ και στη μεταφορά των απορριμμάτων. Διευκρίνισε πως καταψηφίζει τον προϋπολογισμό πλην μισθοδοσιών.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Αλεξόπουλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η συγκεκριμένη συζήτηση αποτελεί “την υπέρτατη στιγμή κάθε διοίκησης”.
“Προσπαθήσαμε κάτω από αντίξοες συνθήκες να συντάξουμε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό” είπε ο αντιδήμαρχος ενώ όπως είπε “δυστυχώς ο νομοθέτης έδωσε παράταση στην προηγούμενη διοίκηση” (αναφερόμενος στο διάστημα από τις εκλογές του Μαΐου μέχρι την ανάληψη της διοίκησης τον Σεπτέμβριο του 2014 και στο χρόνο που πίεζε). Ανέφερε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες από την προηγούμενη διοίκηση και πως πολλά πράγματα έγιναν από ιδιοτέλεια και με ψηφοθηρικό ορίζοντα ενώ είπε ότι στην ουσία το τελευταίο διάστημα – μετά τις εκλογές του Μαΐου ο Δήμος εγκαταλείφθηκε στην τύχη του.
Ακολούθησε παράθεση οικονομικών στοιχείων, ενώ έκανε αναφορά σε “δημιουργική λογιστική”, απαντώντας στη θέση Δημητριάδη ότι υπάρχει ταμείο 1,5 εκ. Ευρώ – το οποίο δεν αμφισβήτησε. Όμως ανέφερε πως έντεχνα “ξεχάστηκαν” χρέη ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ο Δήμος θα κληθεί να πληρώσει με δόσεις 300.000 ευρώ το μήνα από το 2017 και μετά.
– Μίλησε για “βόμβα” που σχετίζεται με ποσό που ο Δήμος καλείται να καταβάλλει σε υπαλλήλους του πρώην Δήμου Πλατέος, οι οποίοι πρωτόδικα δικαιώθηκαν. Περίπου 200.000 ευρώ είναι το πόσο και κατηγόρησε την προηγούμενη διοίκηση ότι δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής (διευκρινίζοντας πως δεν είναι κατά των υπαλλήλων αλλά πως ο Δήμος δεν έπραξε αυτό που υποχρεούνταν).
– Είπε πως ο Δήμος θα πρέπει να καταβάλει επίσης ένα ποσό της τάξης των 170.000 ευρώ, για αναδρομικά “επιδόματα ευθύνης”.
– Ανέφερε ότι επισκέπτονται το Δημαρχείο διάφοροι (δεν κατονόμασε) και ζητούν χρήματα για προηγούμενη συνεργασία τους με τον Δήμο, χωρίς όμως να έχουν και τα ανάλογα παραστατικά. “Ό,τι είναι χωρίς παραστατικό δεν θα πληρωθεί”, είπε για το συγκεκριμένο θέμα.
– Μίλησε για χρέη που άφησε η προηγούμενη διοίκηση και που θα πρέπει να ξεκινήσουν να καταβάλλονται σύντομα ενώ έκανε και μια αναφορά στον ΕΝΦΙΑ που ο Δήμος καλείται να πληρώσει (θα ανέλθει στο ποσό των 300.000 ευρώ περίπου – το ποσό είναι μεγαλύτερο αλλά ούτε τα 300.000 είναι οριστικοποιημένο ποσό, αφού σε πανελλαδικό επίπεδο γίνεται προσπάθεια να εξαιρεθούν συγκεκριμένα κτίρια ώστε οι Δήμοι να πληρώσουν λιγότερα και να εξοικονομήσουν πόρους).
– Ανέφερε πως δεν έγινε καταγραφή των στοιχείων του Δήμου
– Στηλίτευσε το γεγονός ότι υφίστανται ανείσπρακτα ποσά που φτάνουν μαζί με τις προσαυξήσεις περίπου τα 3,5 εκατ. ευρώ ενώ μεγάλο είναι και το ποσό από ανείσπρακτα που σχετίζονται με παραβάσεις του ΚΟΚ. Όπως είπε, αυτό συνέβαινε γιατί δίδονταν υποσχέσεις παραγραφής των ποσών αυτών, ενώ διευκρίνισε ότι ο Δήμος θα πράξει αυτό που προβλέπει ο νόμος σε επίπεδο ένδικων μέσων, ώστε να εισπραχθούν τα ποσά που μπορούν να εισπραχθούν. “Είμαστε διοίκηση που σέβεται τους δημότες και τον Δήμο”, είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.
Στον αντιδήμαρχο Οικονομικών απάντησε ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος αρνήθηκε την ύπαρξη τόσο μεγάλου χρέους. Υπερασπίστηκε την πολιτική που ασκήθηκε το τελευταίο τρίμηνο (“δεν εγκαταλείψαμε το Δήμο, σας δώσαμε και γραφείο”, είπε), ανέφερε πως τα χρέη προέρχονται από παλαιότερες χρήσεις και πως έχουν γίνει ρυθμίσεις και πληρωμές για ασφαλιστικά ταμεία. Αρνήθηκε τα περί ιδιοτέλειας που του καταλόγισε ο αντιδήμαρχος Ν. Αλεξόπουλος ενώ είπε πως η διοίκησή του δεν αμέλησε στο θέμα των ληξιπρόθεσμων. Είπε πως τα χρέη από πρόστιμα του ΚΟΚ δεν είναι 800.000 ευρώ αλλά 80.000, (όταν επέμεινε σε αυτό ο Αλεξόπουλος, είπε πως θα πρέπει να δουν γιατί δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους οι υπάλληλοι).
Για τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου παραδέχθηκε πως δεν έγινε καταγραφή τους και ευχήθηκε αυτό να το πράξει η νέα διοίκηση.
Αυτά έγιναν εν ολίγοις στην ειδική συνεδρίαση για την ψήφιση του προϋπολογισμού, ο οποίος όπως γράψαμε στην αρχή ψηφίστηκε στο σύνολό του από την πλειοψηφία και σε ορισμένα σημεία του από παρατάξεις της μειοψηφίας.
Να σημειωθεί ότι η παρουσία συνδημοτών μας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήταν αξιοσημείωτη ενώ στο ακροατήριο είδαμε και πολλά “πρωτοκλασσάτα” στελέχη της προηγούμενης διοίκησης, τα οποία παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τη συζήτηση και σχολίαζαν όσα ακούγονταν στην αίθουσα.