Ερώτηση – απευθυνόμενοι στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – για τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών και τη στάση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης κατέθεσαν στη Βουλή δώδεκα μέλη του Σώματος που έχουν εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:
“Τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών και η στάση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης”
Για ακόμα μία φορά οι καλλιεργητές τεύτλων έρχονται αντιμέτωποι με προβλήματα που απειλούν το μέλλον της παραγωγικής τους δραστηριότητας, με το Υπουργείο και την ΕΒΖ, που παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο, να μένουν αμέτοχοι.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία από την πρώτη ημέρα της συγκομιδής έως σήμερα, οδήγησαν στην απομείωση μεσοσταθμικά 3 μονάδων του σακχαρικού τίτλου (στο 12 pol από 15 pol). Αυτό συνεπάγεται ότι με μέση απόδοση τους 6,5 τόνους στο στρέμμα προκύπτει απώλεια 96 ευρώ ανά στρέμμα.
Το ίδιο το Σωματείο Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, «Μακεδονία», έχει εκφράσει, μεταξύ άλλων, τα εξής αιτήματα προς την ΕΒΖ:
1. Να πληρωθούν κατά προτεραιότητα τα τεύτλα με σακχαρικό τίτλο (Pol) κάτω του 13 με την τιμή των Pol του 13 (όπως έχει ξαναγίνει για τις καλλιεργητικές σεζόν 2011 και 2012 με απόφαση ΔΣ της ΕΒΖ ).
2. να ανακοινωθεί σύντομα το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των τεύτλων και να ξεκινήσουν άμεσα οι πληρωμές της φετινής περιόδου.
3. Να πραγματοποιηθεί η πληρωμή των επιστροφών στους παραγωγούς για την περίοδο 2001-2006 στο ακέραιο και εξατομικευμένα κατόπιν της αποφάσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (ΕΚ) 1360/2013.
4. Να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2014 η νέα τιμολογιακή πολιτική πληρωμής τεύτλων για τη νέα καλλιεργητική περίοδο 2015.
5. Να παραχωρηθεί στους τευτλοπαραγωγούς πίστωση 25 ευρώ ανά στρέμμα κατά την περίοδο της συγκομιδής.
6. Να πιστώσει η Βιομηχανία τους παραγωγούς για τον εφοδιασμό των λιπασμάτων.
Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η διοίκηση της ΕΒΖ εμπαίζει τους αγρότες – τευτλοκαλλιεργητές. Θυμίζουμε το πρόβλημα που ανέκυψε από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου ενώ είχε φτάσει η περίοδος συλλογής, δεν είχε ακόμα ανακοινωθεί το τιμολόγιο της νέας περιόδου με την επιστροφή του ποιοτικού παρακρατήματος, ενώ δεν είχαν ακόμα καταβληθεί στους παραγωγούς και τα οφειλόμενα χρήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης που εκκρεμούσε από το 2012.
Επειδή ήδη η απόφαση για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ, της Ορεστιάδας και των Σερρών, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες αγρότες και τις τοπικές κοινωνίες.
Επειδή επιχειρείται μία συνολική υποβάθμιση της εταιρεία και του κλάδου. Μετά το κλείσιμο των δύο εργοστασίων, συνολικά εννιά ακίνητα ιδιοκτησίας της ΕΒΖ βγαίνουν στο «σφυρί», σύμφωνα µε απόφαση του ∆.Σ. της 22ης Οκτωβρίου, ενώ στις 21 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΒΖ, όπου θα παρουσιαστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης της επιχείρησης, το οποίο ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούλιο.
Επειδή δεν είναι δυνατόν κάθε φορά οι αγρότες να μένουν απροστάτευτοι μπροστά στις έντονες καιρικές συνθήκες, χωρίς καμία μέριμνα από την πλευρά της πολιτείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο, ώστε το ίδιο, αλλά και η ΕΒΖ υπό την πίεσή του, να δώσουν μία απάντηση στα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών για να μην κινδυνέψει το μέλλον της παραγωγής τους.
Οι ερωτώντες βουλευτές:
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα
Αποστόλου Βαγγέλης
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γελαλής Δημήτρης
Διώτη Ηρώ
Δριτσέλη Παναγιώτα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Μιχαλάκης Νίκος
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Κυριακάκης Βασίλης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Χαραλαμπίδου Δέσποινα