Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας - τοπική πολιτική

Με εντάσεις αλλά και ομοφωνία στο θέμα του εργοστασίου στο Πλατύ η συνεδρίαση του Δημοτ. Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

dimsymv20141016 020Το βράδυ της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου διεξήχθη στην Αλεξάνδρεια η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια λόγω και του μεγάλου αριθμού των θεμάτων, παρουσία όμως μικρού αριθμού θεατών-ακροατών (μην σας γελάει η φωτογραφία).

.

Η συζήτηση άνοιξε με την ενημέρωση – κατόπιν αιτήματος και της αντιπολίτευσης – από το δήμαρχο Παναγιώτη Γκυρίνη για τις επαφές που έκανε κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα (θυμηθείτε ΕΔΩ το σχετικό δελτίο τύπου που είχε εκδοθεί από το γραφείο του δημάρχου) ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο δήμαρχος ενημέρωσε και για το θέμα του ΧΑΔΑ.
Πρόκειται για μια υπόθεση που θα απασχολήσει την τοπική μας κοινωνία στο επόμενο διάστημα, αυτό πάντως που πρέπει να πούμε είναι ότι χρειάζονται πολλά χρήματα και πολύ… χώμα ώστε να κλείσει το θέμα για να μην κλείσει ο Δήμος από τα πρόστιμα που θα του επιβάλλονται συνεχώς (αν φυσικά δεν δοθεί η παράταση που ζήτησε ο Γκυρίνης στην Αθήνα από τους αρμόδιους).

.

dimsymv20141016 045Εις εκ των αρχηγών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Χρ. Αλευράς μίλησε – στα προ ημερησίας – για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών, ζητώντας την έκδοση ψηφίσματος από το Σώμα. Χαρακτηριστικός (αλλά δυστυχώς πραγματικός για όσους τη συνέγραψαν) ήταν ο χαρακτηρισμός του για την ΚΥΑ που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα με τις μεταφορές των μαθητών: “ηλίθια ΚΥΑ”, είπε και έχει απόλυτο δίκιο.

.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΕΝΦΙΑ που καλείται να καταβάλει ο Δήμος, ένα μεγάλο ποσό που – όπως ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Νίκος Αλεξόπουλος – αγγίζει περίπου τις 4 εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος αλλά το περιεχόμενό του αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, αφού μπορεί μεν την αναγκαιότητα για έκδοσή του να την ενστερνίστηκαν άπαντες, όμως το προτεινόμενο από τον Γ. Σπυρίδη κείμενο και η διατύπωσή του δεν ικανοποιούσε ορισμένους συμβούλους. Έτσι το κείμενο, επαναδιατυπωμένο, θα σταλεί στους αρμόδιους ενώ υπάρχει και στάση αναμονής για το τι θα κάνει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και πως θα αντιδράσει.

dimsymv20141016 016.

Η συζήτηση άρχισε να… ανάβει όταν το θέμα πήγε σε θέματα που καίνε πραγματικά, όπως ο ΧΑΔΑ ή το αποχετευτικό έργο της Μελίκης. Στο σημείο εκείνο οι παρευρισκόμενοι έμαθαν και κάποια πράγματα που ίσως θα έπρεπε να ειπωθούν νωρίτερα, ας πούμε προεκλογικά.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε παραδοχή στην αστοχία μελετών που τη στιγμή αυτή έχουν οδηγήσει τα έργα σε στασιμότητα. Ευθείες βολές κατά της αντιπολίτευσης υπήρξαν κυρίως από τον αντιδήμαρχο Κώστα Ναλμπάντη, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε, απευθυνόμενος προς τον πρώην δήμαρχο: “Κε Δημητριάδη, για την αστοχία της μελέτης υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, έχω την εντύπωση πως δεν σταθήκατε στο συγκεκριμένο έργο ως οφείλατε να σταθείτε [….] έχετε πολιτική ευθύνη”.

dimsymv20141016 038Είχε προηγηθεί η παραδοχή από τη μείζονα αντιπολίτευση πως υπήρχε γνώση για το θέμα των αστοχιών αλλά τελικά τα έργα εντάχθηκαν σε προγράμματα ώστε αυτά να μην χαθούν, ενώ ερρίφθησαν ευθύνες στη σύνταξη των έργων στις υπηρεσίες του Δήμου. “Επιλέξαμε να υλοποιήσουμε την μελέτη”, είπε μεταξύ άλλων ο Φώτης Δημητριάδης.

.
Ένταση υπήρξε και όταν έγινε αναφορά στη ΔΕΥΑΑ Αλεξάνδρειας, με τον πρώην πρόεδρο της επιχείρησης Γ. Τζίλα – που βρίσκονταν μεταξύ των παρευρισκομένων – να παρεμβαίνει, θέλοντας να υπερασπιστεί τη θέση του και αναφέροντας πως είναι στη διάθεση του Σώματος για οποιαδήποτε πληροφορία. Στη συζήτηση τελικά “έκλεισε” ο ίδιος ο Δήμαρχος (ο οποίος έκανε και αυτός παρέμβαση στο τέλος), απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο λέγοντας του “αυτή τη στιγμή δεν μπορείτε να επαίρεσθε”. Αρα και σε αυτό το θέμα ίσως θα πρέπει να αναμένουμε κάτι από τη νέα διοίκηση (;).dimsymv20141016 006

.

Η συζήτηση πήγε – εξαιτίας του ότι υπήρχε στα θέματα – και στο αποχετευτικό της Μελίκης.
Για αυτό και τι δεν ακούστηκε! Από μεταφορές χωμάτων σε άλλα σημεία από τον εργολάβο (που δεν θα έπρεπε να γίνουν, γιατί πλέον χρειάζονται ώστε να μειωθεί το μέγεθος της τρύπας που έχει ανοίξει στο χωριό) μέχρι και άλλες παραδοχές για την αστοχία της μελέτης (που ίσως να είναι που έχουν οδηγήσει τον εργολάβο στην απόφαση να φύγει από το έργο).
Και για αυτό το θέμα το… θερμόμετρο ανέβηκε, αφού τόσο ο αντιδήμαρχος Ισ. Χαλκίδης, όσο και ο αντιδήμαρχος Κ. Ναλμπάντης είπαν στην ουσία πως δεν έγινε απολύτως τίποτε (μίλησαν ακόμη και για φιέστες και για υποχρέωση των διοικούντων την προηγούμενη περίοδο στο Δήμο να ζητήσουν συγνώμη από τους δημότες, ενώ ο πρώτος έκανε επισημάνσεις για την επικινδυνότητα του έργο αν η τρύπα που ανοίχτηκε προεκλογικά μείνει ως έχει).

.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η σdimsymv20141016 037υζήτηση για το τελευταίο θέμα, που σχετίζονταν με τη γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου για το εργοστάσιο βιολιπασμάτων που βρίσκεται στο Πλατύ. dimsymv20141016 013Αφού η συζήτηση κράτησε περίπου 40 λεπτά και σε αυτή είπαν την γνώμη τους τόσο οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης όσο και ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (Δριστάς/Ράπτης) – όλοι τάχθηκαν κατά της λειτουργίας της μονάδας – ο δήμαρχος για μια ακόμη φορά επανέλαβε τη θέση της Τοπικής Αρχής για το θέμα. Πλέον το θέμα πηγαίνει στην Περιφέρεια, η οποία είναι και η αρμόδια να αδειοδοτήσει ή όχι την επιχείρηση.