Και κάτι θετικό: οι Ρώσοι – δια της υπουργού Υγείας τους – είπαν το Σάββατο πως έχουν 3 εμβόλια, διαθέσιμα εντός εξαμήνου.
.
Αφού άφησε το πρόβλημα να διογκωθεί (στη λογική του “μακριά από τον … μας και ας είναι και μια πιθαμή”), με τον μόνο που να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου να είναι διεθνείς οργανώσεις, τώρα η διεθνής κοινότητα διαπιστώνει τον κίνδυνο από τη ραγδαία επέκταση του ιού Έμπολα.
.
Έπρεπε τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 8.500, οι επιβεβαιώμενα νεκροί από τον Έμπολα τους 4.000 και το πρόβλημα να “χτυπήσει” τις πόρτες της Ισπανίας ή των ΗΠΑ για να αρχίσουν να ασχολούνται σοβαρά με το θέμα.
.
Η ανησυχία γίνεται εντονότερη και λόγω της διαπίστωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον ΟΗΕ ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τη στιγμή που ξέσπασε ο ιός στη Δυτική Αφρική έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή, αλλά και από το ότι (όπως ανέφερε ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Έμπολα, Ντέβιντ Ναμπάρο) τα νέα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε τρεις εβδομάδες και πως η αντιμετώπιση της επιδημίας πρέπει να εντατικοποιηθεί κατά 20 φορές συγκριτικά με τις προηγούμενες ημέρες.
.
Και επειδή τα πάντα αποτιμώνται και οικονομικά, χαρακτηριστική είναι και η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Σίερρα Λεόνε (που όλα τα είχε – εμφύλιους, οικονομική καταστροφή, εκμετάλλευση των πόρων της χώρας από τους ξένους – τώρα ήρθε και ο Έμπολα να αποτελειώσει και οικονομικά τη χώρα) κατά τη φθινοπωρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο ΥΠΟΙΚ της αφρικανικής αυτής χώρας δήλωσε πως όλα όσα πέτυχε η χώρα του τελευταία χρόνια καταστρέφονται ενώ δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τη διεθνή κοινότητα για τη βραδεία αντίδρασή της στο πρόβλημα.