Κατηγορίες
ΟΑΕΔ Οικονομία

Ρύθμιση για τα επιδοτούμενα δάνεια του πρώην ΟΕΚ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή

oeklogoΈνα πρόβλημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, το θέμα των δανείων του ΟΕΚ (που έχει καταργηθεί και όταν λειτουργούσε ήταν ένα αποκούμπι, αφού τα δάνεια που σχετίζονταν με τον ΟΕΚ είχαν επιτόκιο που επιδοτούνταν από τον Οργανισμό) φαίνεται πως βρίσκει τη λύση του.
Σήμερα Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στο Κοινοβούλιο νομοθετική ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι δανειολήπτες θα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τη χρονική επιμήκυνση των δανείων και καλύτερους όρους αποπληρωμής χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου – πλέον από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

Πρόκειται για στεγαστικά δάνεια δεκαπενταετούς διάρκειας που χορηγήθηκαν από τράπεζες συμβεβλημένες με τον τέως ΟΕΚ με επιδότηση του επιτοκίου για τα πρώτα 9 έτη. Τα τελευταία δάνεια αυτού του προγράμματος χορηγήθηκαν το 2011, ενώ από την κατάργηση, τον Φεβρουάριο του 2012, του ΟΕΚ οι υποχρεώσεις του Οργανισμού αναλήφθηκαν από τον ΟΑΕΔ.

Σκοπός της νέας ρύθμισης, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, είναι να διευκολυνθούν οι δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων λόγω της οικονομικής κρίσης.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, να μην έχουν καθυστερούμενες δόσεις για περισσότερους από έξι μήνες. Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, ο ΟΑΕΔ δεν θα παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση του δανειολήπτη με την τράπεζα.

Μετά τη ρύθμιση το ποσό επιδότησης θα καταβάλλεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ύψος του προκειμένου να μην αυξηθεί η δαπάνη για τον ΟΑΕΔ λόγω της αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των δανείων.