Κατηγορίες
Οικονομία

Συνεχίζεται το σήριαλ προβλημάτων με τον ΕΝΦΙΑ

casa6Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα με τον φόρο ακινήτων, παρά τις διορθώσεις που έγιναν στον υπολογισμό του για 1.100.000 ακίνητα. Σε πολλές περιπτώσεις η αξία των οικοπέδων μειώθηκε κατά 30% αλλά ο φόρος έμεινε ίδιος, αφού το ακίνητο έμεινε στην ίδια φορολογική ζώνη, ενώ οι ιδιοκτήτες ακριβών οικοπέδων – αξίας άνω των 300.000 ευρώ – απαλλάσσονται ως και 98%.

Σύμφωνα με τα Νέα της Δευτέρας, ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει ριζικά από του χρόνου.

Ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, αναφέρει πως από τα διορθωμένα εκκαθαριστικά που αναρτήθηκαν στο Taxis, προκύπτει ότι για φορολογούμενους με μικρές περιουσίες, μικρές ήταν και οι “ανάσες” στη φορολογική επιβάρυνση, που δεν ξεπέρασαν το 15% με 20%.

Αντίθετα, η έκπτωση στα οικόπεδα αξίας άνω των 300.000 ευρώ, σε περιοχές εντός σχεδίου πόλης, φτάνει ακόμα και το 98%.

Σημειώνεται ότι ο “λογαριασμός” του ΕΝΦΙΑ παραμένει τσουχτερός, αφού προβλέπει τη βεβαίωση εσόδων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ.

Για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα του 2013, θα ακολουθήσει νέος γύρος εκκαθάρισης έως το τέλος Οκτωβρίου, ενώ οι διορθώσεις σε εκκαθαριστικά όπου υπήρξε λανθασμένη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογουμένους θα διαρκέσει έως το Δεκέμβριο.