Κατηγορίες
ΟΑΕΕ

Στα 7 δισ. τα χρέη στον ΟΑΕΕ – Τα Νέα αναφέρουν κάτι για άτυπη οδηγία

oaeelogoΠερισσότεροι από 370.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, σε σύνολο 740.000, χρωστούν στον ασφαλιστικό οργανισμό. Τα χρέη προς το ταμείο έχουν ξεπεράσει τα 7 δισ. ευρώ. Άτυπη οδηγία του υπουργείου Εργασίας προς τους οφειλέτες για να αποφεύγονται οι κατασχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα “Τα Νέα”, η “γραμμή” που έχει δοθεί από το υπουργείο είναι ότι όποιος καταθέτει οποιοδήποτε ποσό στα ταμεία των υποκαταστημάτων του ΟΑΕΕ, ανεξαρτήτως του ύψους της οφειλής, θα αποφεύγει τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης εις βάρος του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερούμενων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προς ΟΑΕΕ (41,7%), ακολουθούν τα χρέη προς την εφορία (31,8%) τις ΔΕΚΟ (31,6%), τις τράπεζες (26,5%) και το ΙΚΑ (20,9%).

Η ΓΣΒΕΕ από κοινού με την ΕΣΕΕ έχει διαμορφώσει μία πρόταση με δύο βασικούς άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος:

Να κεφαλαιοποιηθούν και να παγώσουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να μεταφερθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές ως πλασματικός στο τέλος του ασφαλιστικού βίου με δυνατότητα εξαγοράς.
Να δοθεί η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν ασφαλιστική κατηγορία ώστε να επανενεργοποιηθεί ένα μεγάλο ποσοστό εξ αυτών.