Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εβδομήντα χρόνια από το “Μπλόκο της Κοκκινιάς”

blokokkiniaΣαν σήμερα πριν από 70 χρόνια οι Ναζί παρέα με τους κολλητούς τους, τους ταγματασφαλίτες “Έλληνες”, περικύκλωσαν τη συνοικία και επέδειξαν για μια ακόμη φορά – ΤΗΝ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – το πρόσωπο του φασισμού.

Τα χαράματα της 17ης Αυγούστου 1944, με ανακοινώσεις από τα “χωνιά”, όλοι οι άντρες από 14 έως 60 ετών καλούνται να πάνε στην πλατεία της Οσίας Ξένης για έλεγχο ταυτοτήτων. Στις ίδιες ανακοινώσεις αναφέρεται πως όσοι πιαστούν στα σπίτια τους θα τουφεκίζονται επί τόπου.
.
Μέχρι τις 8 το πρωί χιλιάδες άτομα έχουν ήδη αναγκαστεί να συγκεντρωθούν στην πλατεία. Εκεί πιάνουν δουλειά οι ρουφιάνοι κουκουλοφόροι, οι άξιοι απόγονοι του Εφιάλτη και άλλων παρόμοιων “προσωπικοτήτων”, που ανά τους αιώνες υπηρέτησαν πιστά τους κατακτητές αυτής της χώρας..

Πλυτζανόπουλος, Σγούρος (πατέρας & γιος), Μπατράνης, Βακαλόπουλος, Παρθενίου, Τσιμπιδάρος, Τσανακαλιώτης, Τηλέμαχος, Μόρφης, Μητρόπουλος, Γκίνος, Παπαγεωργίου και Ανθόπουλος είναι τα ονόματα μερικών από τα … “παλληκάρια” που ήταν στην υπηρεσία των κατακτητών Ναζί. Οι πρώτοι οι επικεφαλής. Οι υπόλοιποι τα όργανα εκτέλεσης, μαζί με τους Γερμανούς στρατιώτες. Διαλέγουν τους προς εκτέλεση άνδρες, οι οποίοι οδηγούνται μπροστά στην μάντρα ενός ταπητουργείου. Εκεί τους εκτελούν.

.
Μέχρι να τελειώσει η ημέρα οι Ναζί και οι συνεργάτες τους έχουν εκτελέσει κόσμο, έχουν κάψει και έχουν λεηλατήσει εκατοντάδες οικήματα της περιοχής. Παίρνουν μαζί τους και περίπου 8.000 κατοίκους της Κοκκινιάς, τους οποίους στοιβάζουν στο στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Από το Χαϊδάρι γύρω στα 1.800 άτομα σέρνονται στα κολαστήρια της Γερμανίας. Κοκκινιώτες κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μανχάϊμ, Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Μπίπλις, Άουσβιτς και αλλού. (…)

.

(αξίζει να γίνει η υπενθύμηση πως η συντιπτική πλειοψηφία – για να μην πούμε το σύνολο! – των ταγματασφαλιτών, των Γερμανοτσολιάδων και των συνεργατών του κατακτητή στο τέλος έμεινε ατιμώρητη για τη συνολική της δράση κατά την κατοχή. Κάποιοι δε από αυτούς  έλαβαν και επίσημες θέσεις στον παραλογισμό που ακολούθησε τον Β’ Π.Π. στην Ελλάδα με τον Εμφύλιο ενώ το ίδιο έγινε και με πολλούς από τους απογόνους τους…)

.