Στην ουσία τι γίνεται; Οι 51 (που είναι ήδη γνωστό τι θα κάνουν – τα κόμματα δεν επιλέγουν στην τύχη τη σύνθεση των θερινών τμημάτων) θα αποφασίσουν για τους 300 (όπου η κατάσταση μπορεί να γίνει απρόβλεπτη).
.
Με μια …λύση (ο Θεός να την κάνει τέτοια, αλλά λέμε τώρα) η Κυβέρνηση προσπαθεί να ξεπεράσει τον σκόπελο των 127 υπογραφών που συγκεντρώθηκαν ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου που θα συζητήσει αν συντρέχουν οι λόγοι ώστε να προχωρήσει η χώρα σε δημοψήφισμα για την υπόθεση της ΔΕΗ.
Ποια είναι η “λύση”; Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας (την οποία καταψήφισαν εν μέσω έντονων αντιδράσεων οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης) αποφασίστηκε ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής για να αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλει το Σύνταγμα για να ανοίξει η Ολομέλεια, στην οποία θα συζητηθεί το θέμα προσφυγής σε δημοψήφισμα – αν δηλαδή οι πέραν των 120 υπογραφές αθροιζονται ή όχι, ώστε να συγκληθεί η Ολομέλεια για να συζητήσει όπως αναφέρεται στο άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος .
.
Τι αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο;
“O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.
Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών* , ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου** και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.”
*(σημ 1: 180 βουλευτές)
** (σημ 2: 120 βουλευτές)