Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Συνάντηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του υπεύθυνου αγροτικής πολιτικής με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ

evz_serresΤην Τρίτη 15 Ιούλη στην έδρα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, που προκάλεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τον Τάσο Κανταρά μέλους της Πολιτικής Γραμματείας και υπεύθυνου για την Αγροτική Πολιτική και από τις βουλευτίνες Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου (Β΄ Θεσσαλονίκης) και Αφροδίτη Σταμπουλή (Σερρών), με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΒΖ κ. Λάμπρο Χαραλάμπους.

Η συνάντηση έγινε με αφορμή των τελευταίων εξελίξεων και την πρόθεση της Διοίκησης της βιομηχανίας να κλείσει τα δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης σε Σέρρες και Ορεστιάδα.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Χαραλάμπους ανέπτυξε τους λόγους της Διοίκησης που την οδηγούν σ’ αυτή την άποψη. Το έλλειμμα της επιχείρησης, κατά την διοίκηση της ΕΒΖ, επηρεάζεται από το κόστος μισθοδοσίας, το κόστος ενέργειας και τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να μην προχωρήσει, στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ομίλου της ΕΒΖ, σε αποφάσεις που θα οδηγήσουν στον αφανισμό τις τευτλοκαλλιέργειας με οδυνηρές συνέπειες για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας κατόπιν στους εργαζόμενους εξέφρασε τη ριζική αντίθεση του κόμματος στην καταστροφική πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία ακολουθεί κατά γράμμα τις επιταγές της Τρόικα, και η οποία αν υλοποιηθεί θα έχει δραματικές επιπτώσεις για τους δύο νομούς, Σερρών και Έβρου, και ευρύτερα για τη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρώτο που πρέπει να γίνει σήμερα είναι η συνέχιση της λειτουργίας όλων των εργοστασίων. Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει στο κλείσιμο των εργοστασίων. Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα!

Η κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο έχει καθήκον να προχωρήσει σε ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η εθνική μας ποσόστωση. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή του πλαισίου χρηματοδότησης και λειτουργίας, με μια επιχείρηση υπό δημόσιο έλεγχο που να αποτελεί βασικό μοχλό στη συνολική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.