Την έκπληξή τους για τα σχέδια της δημιουργίας παραθεριστικού οικισμού στην προστατευόμενη περιοχή του Κορινού εξέφρασαν οι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που συμμετείχαν στο βιογεωγραφικό σεμινάριο για τις περιοχές Natura 2000 της Μεσογείου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα Πουλιά και Καταφύγιο Άγριας Ζωής.
Εφόσον υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά θα αφαιρεθούν πολύτιμοι οικοτόποι αναπαραγωγής και τροφοληψίας από τα είδη της περιοχής, όπου τρέφονται ή/και φωλιάζουν λευκοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, καλαμοκανάδες, βαρβάρες, νεροχελίδονα και άλλα πουλιά.
Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Φώτης Παπούλιας δήλωσε ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για το θέμα και τόνισε ότι τα κράτη – μέλη έχουν αναλάβει τη δέσμευση, με βάση την Οδηγία των Οικοτόπων, να αποτρέπουν την υποβάθμιση των προστατευόμενων περιοχών.
Μεγάλος ο κίνδυνος πλημμυρών:
Ο ερευνητής του ΕΛΚΕΘΕ, Παναγιώτης Παναγιωτίδης τόνισε ότι πέραν από την υποβάθμιση που θα προκαλέσει στο περιβάλλον η δημιουργία του οικισμού, οι κάτοικοι και οι περιουσίες που θα δημιουργηθούν θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή από πλημμύρες. «Η περιοχή δεν αναπτύχθηκε ποτέ οικιστικά από την αρχαιότητα και υπήρχε λόγος γι αυτό. Με την πρώτη πλημμύρα ο οικισμός θα πνιγεί. Διαφορετικά, θα πρέπει να θωρακιστεί με ένα κολοσσιαίο υδραυλικό έργο. Αξίζει τον κόπο; Αναρωτιέμαι γιατί να κινδυνεύουμε να εκτεθούμε στα φυσικά φαινόμενα, όταν δίπλα μας υπάρχουν άλλες περιοχές για την ανάπτυξη που θέλουμε», είπε ο κ. Παναγιωτίδης.