Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που εορτάζεται την 5η Ιουνίου, η Αντιπεριφέρεια Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
.
“Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, η Γενική Συνέλευση του OΗΕ θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων. Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον είναι αναγκαίο να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν έρχεται σε σύγκρουση με την ανάπτυξη. Αντίθετα, η βιώσιμη ανάπτυξη είναι συμφέρον όλων μας. H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 100 χώρες, υπενθυμίζοντας το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την προστασία του πλανήτη, ως το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
.
Το θέμα του φετινού εορτασμού (2014) είναι “Μικρά Νησιά και Κλιματική Αλλαγή” και το επίσημο σύνθημα “Ύψωσε την φωνή σου και όχι τη στάθμη της θάλασσας”.
Το μήνυμα αυτό επέλεξε ο ΟΗΕ για το 2014, προκειμένου να επισημάνει τους κινδύνους που επιφέρει η κλιματική αλλαγή και τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η «πράσινη εβδομάδα» την τρέχουσα χρονιά είναι αφιερωμένη στην κυκλική οικονομία, την αποδοτικότητα των πόρων και τη διαχείριση των απορριμμάτων.
.
Είναι παγκόσμια γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη αποφασιστική επίδραση στον πλανήτη μας και φυσικά στη ζωή μας. Επηρεάζει και τη ζωή των επόμενων γενεών και απαιτεί συνεχή συνεργατική δράση. Σημαντικό μέτρο για την επίτευξη του στόχου της μείωσης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, μέσω του φαινομένου του Θερμοκηπίου, αποτελεί και η μείωση των εκπομπών του CO2.
.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τις ποικίλες δράσεις που υλοποιεί με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, έχει υπογράψει και συμμετέχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων», που αποτελεί την κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση, όπου συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές, οι οποίες δεσμεύονται εθελοντικά να αυξήσουν την ενεργειακή τους απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους. Με τη δέσμευσή τους, οι υπογράφοντες και συμμετέχοντες στο Σύμφωνο στοχεύουν στο να επιτύχουν και να υπερβούν το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020. Παράλληλα, οι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα να εκπονήσουν τον ενεργειακό τους σχεδιασμό μέχρι το 2020, επιτυγχάνοντας εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και πλείστα οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες”.