Μεγάλες …αναλύσεις με αφορμή τις ευρωεκλογές είχαμε χθες.
Αιτία το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής αλλά και των κομμάτων που θέλουν να λέγονται “ευρωσκεπτικιστικά”. Και φυσικά η μεγάλη αποχή: μόλις 60 στους 100 πήγαν να ψηφίσουν!
.
– Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά, ότι και να λένε οι επικοινωνιολόγοι του. Άπαντες ανέμεναν η διαφορά να εκτιναχτεί σε διψήφιο αριθμό, τελικά έμεινε στο 4,5%. Προφανώς, με μια πρώτη ματιά, δεν είναι οι ψηφοφόροι που είναι κατευχαριστημένοι από την συγκυβέρνηση των δυο εταίρων. Είναι το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει ακόμη και λόγω αυτού δεν μπορεί να εισπράξει τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος.
Επί τη ευκαιρία, οι δυο συνέταιροι μια χαρά τα πήγαν και η αποχή – που ήταν μεγάλη – μια χαρά τους ευνόησε. Με μόλις 3,89% διαφορά (και με τον μικρό εταίρο ανεβασμένο) πέρασαν τον κάβο, και πιθανόν όλοι αυτοί που κάθονται και κάνουν ανέξοδη πολιτική καφενείου αλλά ΔΕΝ ΠΗΓΑΝ να ψηφίζουν δεν θα πρέπει να ομιλούν για μέτρα, μνημόνια, περικοπές κλπ. Την ευκαιρία τους την είχαν και την πέταξαν.
.
– Η Χρυσή Αυγή τραβάει έναν δικό της δρόμο, αυτόν των άκρων. Ούτε οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής, οι οποίες συγκλόνισαν και αφύπνισαν τον δημοκρατικό κόσμο, ούτε οι ποινικές διώξεις σε βάρος των πρωτοκλασάτων στελεχών της αλλά ούτε καν η δολοφονία του 34χρονου αντιφασίστα Παύλου Φύσσα (γαι την οποία κατηγορούνται στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος) εμπόδισαν ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος να ρίξει το ψηφοδέλτιο της ΧΑ στην κάλπη των ευρωεκλογών.
.
– Όσο για τα άλλα κόμματα, αυτά που θέλουν να λέγονται “ευρωσκεπτικιστικά”, εδώ όντως υπάρχει ένα προβληματάκι. Στην Ελλάδα με τον τεράστιο πλούτο στη γλώσσα έχουμε λίγο μπερδευτεί, αφού κάνουμε χρήση ενός όρου που έρχεται από τη δυτική Ευρώπη και που συμπεριλαμβάνει άπαντες. Δεν είναι όμως έτσι. Άλλο πράγμα είναι ο “ευρωσκεπτικιστής” (ο οποίος θέλει μεν να μείνει στην ΕΕ αλλά με τις επιφυλάξεις και τις προφυλάξεις που νομίζει πως πρέπει να έχει) και άλλο πράγμα είναι ο “αντιευρωπαϊστής” (ο οποίος θέλει να τα μαζεύει η χώρα του και να φεύγει από το πανηγύρι που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση). Δεν είναι λοιπόν μπουλούκι η ιστορία με τα κόμματα αυτά και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι.