Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Δημοτικές εκλογές 2014: τι αλλάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας;

urnadimotikesΠλησιάζοντας σιγά-σιγά στην 18η Μαΐου, ημέρα διεξαγωγής του πρώτου γύρου των Δημοτικών Εκλογών, θα αναρτούμε κατά διαστήματα πληροφορίες που έχουν σχέση με αυτές. Διάφορες πληροφορίες.
Εν αρχήν είναι το βασικότερο όλων για μια εκλογή (το πιο σημαντικό): οι ψηφοφόροι, εμείς! Φυσικά υπάρχουν και οι βαθιά νυχτωμένοι πολύξεροι που επιμένουν ότι το εκλογικό σύστημα είναι το κυρίαρχο στοιχείο – κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν από τον ύπνο τους και θα αντιληφθούν ότι σε μια Δημοκρατία ο ψηφοφόρος είναι το κέντρο του … “εκλογικού σύμπαντος”.

.
Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα με τα βασικά, με τις αλλαγές στην επιμέρους σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου που έφερε η απογραφή του 2011, η οποία “έδειξε” αυξομειώσεις πληθυσμού στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Αλεξάνδρειας που αντικατοπτρίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Έτσι, στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν 33 θέσεις συμβούλων, αφού ο Δήμος μας κατά την απογραφή του έτους 2011 είχε 41.604 κατοίκους, όμως οι ψηφοφόροι σε 2 (από τις 4) Δημοτικές Ενότητες θα εκπροσωπηθούν από διαφορετικό αριθμό συμβούλων σε σχέση με το 2010.

.adeia_edrana_ds

Σύμφωνα με την απόφαση Αρ. 14587/10.04.2014 του Υπουργείου Εσωτερικών περί ορισμού του αριθμού των δημοτικών συμβούλων κάθε εκλογικής περιφέρειας, στο Δήμο Αλεξάνδρειας η κατάσταση θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δημοτική Ενότητα Αλεξάνδρειας: με 20.298 κατοίκους θα εκπροσωπηθεί με 16 δημοτικούς συμβούλους, έναντι των 15 που έχει στο υφιστάμενο Δ.Σ.,
  • Δημοτική Ενότητα Αντιγονιδών: με 4.464 κατοίκους χάνει έναν σύμβουλο και αντί για τους 4 που εξελέγησαν το 2010 φέτος θα “στείλει” στο Συμβούλιο 3 συμβούλους – χάνει μια έδρα.
  • Δημοτική Ενότητα Μελίκης: έχει πληθυσμό 7.173 κατοίκους. Στο συμβούλιο θα εκλεγούν 6 σύμβουλοι, όπως το 2010.
  • Δημοτική Ενότητα Πλατέος: ούτε σε αυτήν τη Δ.Ε. αλλάζει κάτι, οι 9.669 κάτοικοι πάλι θα εκπροσωπηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο από 8 συμβούλους.