Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα του Νερού, το Γραφείο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλεξάνδρειας, σε ανακοίνωσή του, σημειώνει:
«Το νερό είναι ο πολυτιμότερος φυσικός πόρος.
Ο πόρος αυτός όμως αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα στόχο προς εκμετάλλευση, για την πραγματοποίηση κερδών με συνέπεια: 900 εκατομμύρια άνθρωποι (τα 400 εκ. είναι παιδιά) να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού να στερείται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, το 43% να μην έχει ευχερή πρόσβαση σε δίκτυο ύδρευσης.
Στη χώρα μας, όλες οι ως τώρα κυβερνήσεις από κοινού προωθούν σταθερά την εμπορευματοποίηση των υδάτινων πόρων, την ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού, σύμφωνα βέβαια και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό:
— Επισπεύδεται, με πρόσχημα την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, η παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ σήμερα και αύριο όλων των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης, το ξεπούλημά τους σε μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, γεγονός που θα οδηγήσει σε νέα χαράτσια σε βάρος της λαϊκής οικογένειας.
— Στο πλαίσιο της οδηγίας του 2000 για τα νερά και στο όνομα της βαθιάς αντιλαϊκής αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, “ο ρυπαίνων πληρώνει”, η απειλή των υδρομέτρων βρίσκεται προ των πυλών της φτωχής αγροτιάς με το εφεύρημα της “ανάκτησης του περιβαλλοντικού κόστους”.
— Σε αντίθεση οι βιομήχανοι παραμένουν ασύδοτοι, εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τα υδάτινα αποθέματα, μαζί και το πόσιμο νερό, με ποτάσσα, εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα, ακόμη και με διάφορες καρκινογόνες ουσίες. Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις, των τοπικών διοικητών μας (δήμαρχοι, Νομάρχης κτλ) η τάφρος 66, ο Λουδίας, αλλά και ο Αλιάκμονας ,συγκαταλέγονται στους πλέον βεβαρυμμένους υδάτινους αποδέκτες της χώρας μας.
Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση αντι να βελτιωθεί επιδεινώνεται ραγδαία, αφού τίποτε δεν εμποδίζει τους βιομήχανους του ροδάκινου να προσπαθούν να απομυζούν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη.
Στον αντίποδα της πολιτικής αυτής, η Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας τονίζει ότι το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι ένα ακόμη εμπόρευμα.
Η πολιτική για το νερό οφείλει να ενταχθεί στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας
Η αξιοποίηση του νερού πρέπει να σχεδιάζεται, να υλοποιείται και να ελέγχεται με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών».
Δυστυχώς διαχρονικά οι διοικήσεις του δήμου Αλεξάνδρειας προτιμούσαν να αφήνουν να πάει χαμένο το νερό των πηγών του Βερμίου καλώντας πληθώρα εργολάβων , για να ανοίξουν νέες γεωτρήσεις, σε ένα υπέδαφος που το νερό του, είναι αμφίβολης ποιότητας, κατασκευάζοντας παράλληλα και αμαρτωλούς υδατόπυργους .
Πρόσφατα δε επέλεξαν να εγκαταστήσουν πανάκριβα συστήματα φιλτραρίσματος του νερού των γεωτρήσεων, που φυσικά δεν είναι πανάκεια αλλά μια πρόσκαιρη-προσωρινή λύση.
Σπαταλούν ακόμη και τώρα όπως και επί πολλά χρόνια, αφειδώς πολλή ηλεκτρική ενέργεια για αντλήσεις του νερού γεωτρήσεων, όταν το νερό των πηγών θα έφθανε με φυσική ροή στους καταναλωτές.
Φυσικά ο κακός σχεδιασμός επιβαρύνει υπέρογκα τους δημότες , με αποτέλεσμα η τιμή του νερού να έχει εκτοξευθεί σε απλησίαστα ύψη.
Τα υπέρογκα τιμολόγια, αποτέλεσμα της χρόνιας κακοδιαχείρισης, επιβάλλεται να μειωθούν με απώτερο στόχο την εκμηδένιση τους.
Η επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων που προοριζόταν για τους δήμους θα μας δώσει τη δυνατότητα να περιορίσουμε, ή ακόμη και να εκμηδενίσουμε τη επιβάρυνση των δημοτών μας, που έφθασε σε δυσθεώρητα ύψη από τις δημοτικές παρατάξεις που υπηρετούν την πολιτική της συγκυβέρνησης χωρίς να προβάλουν τη παραμικρή διεκδίκηση.
Η ενίσχυση από τις εκλογές της δημοτικής παράταξης «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ», αποτελεί εγγύηση για διεκδίκηση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης σε αντίθεση με την πολιτική των παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν μέχρι σήμερα μετατρέψει τους δήμους σε τοπικό φορομπηχτικό μηχανισμό.