Αλλαγές έρχονται λόγω της υιοθέτησης (στο μεγαλύτερο μέρος της) της λεγόμενης και “εργαλειοθήκης” του ΟΟΣΑ που θα εφαρμοστεί στην αγορά και έχουν να κάνουν – σε πρώτη φάση – με το γάλα, τα βιβλία, το ψωμί και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
– Στο γάλα θα έχουμε μια νέα κατηγορία στο γάλα που θα λέγεται γάλα ημέρας και θα έχει διάρκεια ζωής δύο μέρες στο ράφι, ενώ θα υπάρχει και γάλα χαμηλής παστερίωσης με τον όρο φρέσκο και θα μπορεί να φτάνει μέχρι 11 μέρες.
– Σε ό,τι αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα συνεχίσουν για μεταβατική περίοδο τριών μηνών να διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
Ωστόσο, καταργείται ο προσδιορισμός συγκεκριμένου περιθωρίου κέρδους (33%) για τους φαρμακοποιούς ενώ παραμένει ο προσδιορισμός της ανώτατης τιμής που ορίζεται από τον ΕΟΦ και αναγράφεται στις συσκευασίες.
Στόχος της ρύθμισης είναι να μειωθούν οι τιμές μέσω του ανταγωνισμού που θα επέλθει στο επίπεδο της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών.
Η επιτυχία του μέτρου θα εξεταστεί μετά από τρεις μήνες από την Τρόικα και έχει συμφωνηθεί ότι σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα δε μειωθούν οι τιμές τότε θα επέλθει πλήρης απελευθέρωση δηλαδή και σε ό,τι αφορά στο δίκτυο διανομής.
– Ως προς τα βιβλία γίνεται διαχωρισμός μεταξύ λογοτεχνικών και μη. Στα μη λογοτεχνικά δεν θα ισχύει η ενιαία τιμή και για τα λογοτεχνικά η πρώτη έκδοση θα έχει ενιαία τιμή.
– Το ψωμί θα δίνεται με το ζύγι.