Πριν από πολύ καιρό είχαμε γράψει κάτι σχετικό με τον αφανισμό των μελισσών στην Κεντρική Ευρώπη (κυρίως) και με το δυσθεώρητο κόστος που ο αφανισμός αυτός θα έφερνε – ήταν μια γερμανική έρευνα που είχε γίνει και ανέβαζε αυτό το κόστος σε κάτι δις ευρώ ετησίως μέσα στην επόμενη 15ετία.
Την προηγούμενη εβδομάδα το “Πράσινο Ποντίκι” είχε ένα εξαιρετικό άρθρο για το θέμα αυτό με τον – δυστυχώς – επιτυχημένο και πραγματικό τίτλο “Η σφαγή των μελισσών”.
Στο άρθρο αυτό αναφέρονταν στο γεγονός της εξαφάνισης των μελισσών σε Ευρώπη και ΗΠΑ (που σε ορισμένες περιοχές τους φτάνει ακόμη και σε ποσοστό 30% επί του συνολικού τους πληθυσμού σε ετήσια βάση). Επίσης, γίνεται αναφορά στον πόλεμο συμφερόντων μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών, που στο βωμό του κέρδους δεν διστάζουν να διαθέσουν στην αγορά επικίνδυνα για την ύπαρξη των μελισσών νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα.
Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες θα κινδυνέψει και η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων (εκτός κι αν μας ταϊζουν μεταλλαγμένα που δεν χρειάζονται τίποτε) ενώ όπως σημειώνει η εφημερίδα τη μοίρα του ανθρώπινου γένους (σε περίπτωση που οι μέλισσες πάψουν να υπάρχουν επάνω στον πλανήτη) την είχε περιγράψει πολύ εύγλωττα ο Άμπερτ Άϊνσταϊν: “Αν κάποτε οι μέλισσες αφανιστούν από προσώπου γης, το ανθρώπινο είδος δεν θα αργήσει να τις ακολουθήσει”.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα, από τα 100 είδη φυτών που προσφέρουν το 70% της τροφής στον κόσμο, το 70% γονιμοποιείται από μέλισσες.
Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα ως προς τον πληθυσμό ανά τετραγωνικό χλμ έκτασης (2,2 μελίσσια) ενώ είναι τέταρτη στην παραγωγή μελιού, αφού στην πατρίδα μας παράγονται πάνω από 17.000 τόνοι.