Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ενοικιάσεις (;) με σημασία

agrektaseisΟι ειδικοί αναφέρουν πως (κοντά σε όλα τα άλλα) το πρόβλημα του πλανήτη θα είναι και πρόβλημα κάλυψης διατροφικών αναγκών. Ειδικά δε σε χώρες που ο πληθυσμός είναι μεγάλος και η καλλιεργήσιμη γη πανάκριβη.

Παράδειγμα και ιδιαίτερη περίπτωση η Κίνα. Οι περιοχές που κάποτε ήταν χωράφια πλέον έχουν γίνει ελεύθερες οικονομικές ζώνες ή εργατικές κατοικίες για να στεγάσουν τα εκατομμύρια των Κινέζων που έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους και έχουν πάει να βρουν την τύχη τους στις πόλεις. Έτσι διπλό το κακό: ακριβή γη (που προορίζεται για τους… “συντρόφους” εργολάβους και επιχειρηματίες) και εγκαταλειμμένες καλλιέργειες (άρα, αδυναμία να ταΐσεις τόσο κόσμο). Όμως, υπάρχει χρήμα. Και έτσι η Κίνα……  αποφάσισε να πάει εκτός. Να ενοικιάσει χώρο, να ενοικιάσει γη με σκοπό να την καλλιεργήσει για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εφημερίδα Telegraph, η Κίνα έκλεισε συμφωνία με 50ετη διάρκεια και θα μπορεί να ελέγχει 3 εκατομμύρια εκτάρια της ουκρανικής γης, περίπου το 5% της καλλιεργήσιμης ουκρανικής γης. Η κινεζική Xinjiang Production and Construction (XPCC) φέρεται να υπέγραψε τη συμφωνία με την ουκρανική εταιρεία εκμετάλλευσης αγροτικής γης KSG Argo. Η δεύτερη αρνήθηκε ωστόσο πως πούλησε το 5% της καλλιεργήσιμης γης τη χώρας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ανέθεσε στον κινέζικο κολοσσό την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των καλλιεργειών σε έκταση 3.500 εκταρίων καθώς και την κατασκευή μεγάλων υποδομών στην περιοχή.