Αναταραχή έχει προκληθεί μεταξύ των επιχειρηματιών, μετά από την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου στις επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμες εισφορές.
Αυτό στην ουσία από μόνο του δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποτέλεσμα με θετικό αντίκτυπο για τα κρατικά ταμεία παρά μόνο στο υποχρεωτικό κλείσιμο των επιχερήσεων, αφού δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε συναλλαγή.
Δηλαδή θα οδηγήσει στο “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”, αφού…… μπορεί να εξαφανιστούν και επιχειρήσεις που μπορεί και να μην ευθύνονται για τα δικά τους ληξιπρόθεσμα, επειδή αυτά μπορεί να προέρχονται είτε από οφειλές του Δημοσίου προς αυτές (π.χ. μη έγκαιρη επιστροφή ΦΠΑ) ή επειδή από οφειλές πελατών τους λόγω της κρίσης αλλά και επειδή δεν μπορούν να στραφούν σε τραπεζικό δανεισμό (οι στρόφιγγες έχουν κλείσει παρά το ότι οι τράπεζες έχουν σωθεί από το φαλημέντο με λεφτά του λαού).
Για το θέμα πολλά Επιμελητήρια της χώρας σκέφτονται να αντιδράσουν δυναμικά ενώ ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Β. Κορκίδης: «Η απενεργοποίηση του ΑΦΜ ισοδυναμεί με αιφνίδιο «φορολογικό θάνατο» μίας επιχείρησης αφού, χωρίς αυτόν, παύει να λειτουργεί και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της. Στην τρέχουσα δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτείται ψύχραιμη σκέψη, ενώ είναι επιβεβλημένος ο προσδιορισμός της βαριάς και συστηματικής φοροδιαφυγής και ο διαχωρισμός της από την εντός κρίσης φοροαδυναμία».
Ο κ. Κορκίδης σημειώνει ότι οι επιχειρήσεις που θα χάσουν τον ΑΦΜ τους, δεν θα μπορούν να συναλλάσσονται με άλλες επιχειρήσεις ή ιδιώτες, να εκδίδουν και να λαμβάνουν παραστατικά πώλησης, να εισάγουν, να εξάγουν, να λαμβάνουν χρήματα ή δάνειο από τις τράπεζες, να πληρώνονται για συναλλαγές τους από το Δημόσιο, να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς, να εισπράττουν επιστροφές φόρων, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις και να μεταβιβάζουν ακίνητα.