Αναλυτές που γνωρίζουν καλά τη Μέση Ανατολή θεωρούν πως είναι θέμα χρόνου εξαγωγή των ταραχών σε γειτονικές χώρες. Γιατί οι αντιμαχόμενοι θα πρέπει κάπου να βρουν βάσεις – ορμητήρια.
Φωτιά έχει πάρει η Αίγυπτος μετά από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Οι στρατιωτικοί έχουν αποφασίσει (προφανώς όχι μόνοι αλλά με την έξωθεν στήριξη ή / και ανοχή) να κρατηθούν με οποιονδήποτε τρόπο και κόστος στην εξουσία.
Έχοντας στα χέρια τους μεγάλο μέρος του στρατού αλλά και δομών και θεσμών που κατοχυρώνονται συνταγματικά (από το Σύνταγμα που έχουν “προληπτικά” αναστείλει), όπως η Δικαιοσύνη, χτυπούν ανελέητα.
Μετά από τα επεισόδια της Τετάρτης που στοίχισαν επισήμως τη ζωή σε τουλάχιστον 525 άτομα, πλέον…
…έχουν προχωρήσει παραπέρα. Η κυκλοφορία τα βράδια έχει απαγορευτεί, στρατιωτικός νόμος ισχύει σε 11 από τις 27 επαρχίες της χώρας (και στην πρωτεύουσα Κάιρο), ο ανατραπείς πρόεδρος κρατείται ακόμη αφού αποφασίστηκε παράταση της κράτησής του για έναν ακόμη μήνα ενώ – μετά και τα γεγονότα της Τετάρτης – έχουν στείλει σε στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 άτομα για την πυρπόληση χριστιανικών ναών.
Απ΄την άλλη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει πλέον θέσει ως στόχο της την ανατροπή της Κυβέρνησης, από την οποία παραιτήθηκε και ο εκλεκτός της Δύσης Μπαραντέι, βλέποντας ότι το πράγμα ξεφεύγει και πως η Κυβέρνηση που έστησαν οι στρατιωτικοί κάθε άλλο παρά μεταβατική θα είναι. Μάλλον θα είναι η τελευταία κυβέρνηση της Αιγύπτου, όπως ξέρουμε την Αίγυπτο από την εποχή του Νάσερ και έπειτα….