Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Παρουσίαση βιβλίου με τίτλο "Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου"


Το διαδίκτυο είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο, ωστόσο στην χρήση του πρέπει να τηρούνται κανόνες ασφαλείας ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα εθισμού. 
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πάρα πολλούς καθημερινούς χρήστες του ίντερνετ καθώς το 53% των ελληνικών νοικοκυριών είναι στο διαδίκτυο και το 92% των εφήβων ηλικίας 12-16 ετών είναι καθημερινά στο διαδίκτυο από 2-4,5 ώρες.

Στα στοιχεία της έρευνας αναφέρθηκε ο Προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Ταξίαρχος της ΕΛΑΣ Μανώλης Σφακιανάκης…
…στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο “Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου”, που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά.

Το βιβλίο, που αποτελεί ουσιαστικά “οδηγό” για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, έχουν γράψει ο κ. Σφακιανάκης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Εθισμού στο Διαδίκτυο Κώστας Σιώμος και ο υποψήφιος διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Γιώργος Φλώρος.
Σύμφωνα με τον κ. Σφακιανάκη αν κυρίως τα παιδιά αφεθούν χωρίς έλεγχο στο διαδίκτυο το επόμενο βήμα είναι να χρειαστούν ιατρική φροντίδα.
Όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε, “στο νοσοκομείο Παίδων φιλοξενούνται σήμερα 92 παιδιά τα οποία έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο”.
Όπως είπε ο κ Σφακιανάκης, ο εθισμός στο διαδίκτυο στην Κίνα και τις ΗΠΑ έχει αναγνωριστεί ως ασθένεια ενώ ο ίδιος αναφέρθηκε και στις “κρίσιμες” ηλικίες. “Οι μικρές ηλικίες χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Αν δεν προσέξουν οι γονείς, παιδιά ηλικίας από 10 -16 ετών «κολλάνε» στο διαδίκτυο. Στις περισσότερες περιπτώσεις σε ποσοστό 92%, σε παιχνίδια, ενώ κάποια παιδιά και στα chat rooms”, σημείωσε.
Στις μεγαλύτερες ηλικίες υπάρχουν εθισμένοι χρήστες στα “on line games” αλλά και στον διαδικτυακό τζόγο. «Κυρίως τα chat rooms οδηγούν σε εθισμό και τάσεις των χρηστών να μην θέλουν να «ξεφύγουν» από τον υπολογιστή», υποστήριξε ο κ. Σφακιανάκης.