Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Πάνω από 300 τα σπίτια με σοβαρά προβλήματα στην Φθιώτιδα λόγω των σεισμών


Οι σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή της Φθιώτιδας την Τετάρτη (ο πρώτος ήταν μεγέθους 4,2 Ρίχτερ και ο επόμενος 5,1) καθώς και δυο ακόμη μεγέθους 4,9 και 4,6 Ρίχτερ (το μεσημέρι της Παρασκευής)  έχουν αφήσει πολλά σπίτια που είναι χτυπημένα ενώ δεν είναι λίγα και αυτά που έχουν ήδη κριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως ακατάλληλα (χαρακτηρισμός “κόκκινο”).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΤΕΕ Ανατ. Στερεάς κ. Αποστόλη Καραναστάση,…

…“ο αριθμός των σπιτιών που έχουν πάθει σοβαρές ζημιές και αναμένεται να κριθούν «κόκκινα» τελικά θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 350 σπίτια”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα χωριά Ρεγγίνι, Μόδι, Ξυλικοί, Τιθρώνιο, Μενδενίτσα η γη κυριολεκτικά τρέμει ακόμη κάτω από τα πόδια των κατοίκων από την πληθώρα των μετασεισμών. Παρά το γεγονός ότι δίνονται καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από όλη την επιστημονική κοινότητα στους κατοίκους οι περισσότεροι από 300 μετασεισμοί δεν τους αφήνουν να ηρεμήσουν.
Οι περισσότεροι από κατοίκους .είτε έχουν φιλοξενηθεί σε συγγενικά τους πρόσωπα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους που έχουν χαρακτηριστεί ακατοίκητα από τους μηχανικούς είτε προσπαθούν να μαζέψουν τα υπάρχοντά τους και έχουν κατασκηνώσει είτε σε μεγάλες αυλές είτε σε κοινόχρηστους χώρους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλους τους ναούς της περιοχής η Κυριακάτικη λειτουργία έγινε σε υπαίθριο χώρο από το φόβο του σεισμού σε συνδυασμό με τις ζημιές στις εκκλησίες ενώ έξω από τις εκκλησίες γίνονται και οι βραδινές παρακλήσεις λόγω του 15Αύγουστου με εντολή του Μητροπολίτη Φθιώτιδας.
Οι επισκέπτες των χωριών ήδη έχουν απομακρυνθεί ενώ την ίδια στιγμή η πληθώρα των μετασεισμών σε συνδυασμό με εκτιμήσεις των σεισμολόγων για την «μετασεισμική ακολουθία» έχουν σπείρει φόβο μεταξύ των κατοίκων που όμως διατηρούν ωστόσο την ψυχραιμία τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Σάββατο το μεσημέρι μεταφέρθηκαν 40 σκηνές από τη Λάρισα στη Δρυμαία για να τις χρησιμοποιήσουν όσοι κάτοικοι που έχουν στεγαστικά προβλήματα λόγω ακαταλληλότητας των κατοικιών τους.

Την ίδια στιγμή μεταφέρθηκαν και δύο υγειονομικές μονάδας και εγκαταστάθηκαν η μία στο Ρεγγίνι και η δεύτερη στην Δρυμαία της Φθιώτιδας για να καλύψουν τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.