Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Λάθος και επιβάρυνση με ΕΕΤΑ αλλά και ΤΑΠ για πάνω από 135.000 λογαριασμούς της ΔΕΗ


Ούτε ένας, ούτε δύο, αλλά 130.000 είναι οι λογαριασμοί κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κοινόχρηστων χώρων οι οποίοι έχουν επιβαρυνθεί λανθασμένα με Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) έχουν εκδοθεί από τη ΔΕΗ.
Αν και ο νόμος 4152/2013 προβλέπει ρητά την απαλλαγή των κοινόχρηστων χώρων από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων, κάτι που ίσχυε και για το ΕΕΤΗΔΕ, λόγω λανθασμένων πιστοποιητικών απαλλαγής από τους δήμους υπολογίστηκε ΕΕΤΑ και στους λογαριασμούς ρεύματος κοινόχρηστων χώρων χιλιάδων πολυκατοικιών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, οι χρεώσεις του ΕΕΤΑ γίνονται με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι δήμοι στον Διαχειριστή του Δικτύου, χωρίς καμία παρέμβαση της Επιχείρησης ή των άλλων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας· δηλαδή, τα όποια λάθη δεν οφείλονται στο μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ, αλλά στους δήμους.
Μάλιστα, οι επίμαχοι λογαριασμοί ρεύματος, εκτός από το ΕΕΤΑ, βαρύνονται και με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), ενώ βάσει του νόμου οι κοινόχρηστοι χώροι απαλλάσσονται και από τους δύο αυτούς φόρους.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από δημοσιεύματα αναγνώρισε χθες ότι υπάρχουν περιπτώσεις που σε λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος έχει υπολογισθεί ΕΕΤΑ για κοινόχρηστους χώρους και ανακοίνωσε πως έχει ήδη δοθεί εντολή ώστε η τακτοποίηση των υποθέσεων να γίνει χωρίς ταλαιπωρία των πολιτών.