φωτογραφία από συγκέντρωση έξω από το ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ |
Μια ιστορία που συγκλόνισε το Ελ Σαλβαδόρ τελείωσε, με δυσάρεστο (φυσικά, λόγω της φύσης της) τρόπο.
Ας δούμε λίγο από την αρχή την ιστορία: στη χώρα αυτή της κεντρικής Αμερικής από το 1999 έχουν απαγορευτεί οι αμβλώσεις, για οποιονδήποτε λόγο. Ακόμη και για ιατρικούς λόγους η άμβλωση είναι απαγορευμένη και τιμωρείται γιατρός και κυοφορούσα.
Μια νεαρή, που την ονόμασαν “Μπεατρίς” (για λόγους που σχετίζονται με τη διατήρηση της ανωνυμίας της) έμεινε έγκυος. Όμως κατά την εγκυμοσύνη οι γιατροί που την παρακολουθούσαν ανακάλυψαν πως το έμβρυο που κυοφορούσε η νεαρή γυναίκα έπασχε από μία σοβαρή πάθηση – γνωστή ως ανεγκεφαλία – η οποία εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών του κρανίου. Τα βρέφη αυτά έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιζήσουν μετά την γέννα. Επιπλέον η 22χρονη Μπεατρίς πάσχει από λύκο και αντιμετωπίζει προβλήματα στα νεφρά και η εγκυμοσύνη θα έθετε σε κίνδυνο την υγεία της.
Και αν τα βάλουμε όλα αυτά κάτω (δηλαδή την κατάσταση εμβρύου και μητέρας) είναι φανερό πως η νεαρή θα έπρεπε να διακόψει την κύηση, αν ήθελε να ζήσει.
Για να μην διωχθεί – αν προχωρούσε σε άμβλωση – κινήθηκε γη και ουρανός (μέχρι και το δια-Αμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε θέση, και κάλεσε το Ελ Σαλβαδόρ να λάβει μέτρα για να σώσει την ζωή της γυναίκας μετά την απόρριψη από τα τοπικά δικαστήρια του αιτήματός της να υποβληθεί σε έκτρωση). Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημά της για έκτρωση με το αιτιολογικό ότι παραβιάζει το Σύνταγμα, που, σύμφωνα με το δικαστήριο, προστατεύει την ζωή από την στιγμή της σύλληψης.
Έτσι βρέθηκε η χρυσή τομή – αν και πάλι τα πράγματα ήταν δύσκολα για την νεαρή, η οποία βρισκόταν στην 27η εβδομάδα της κύησης: να τραβήξουν το θέμα χρονικά όσο μπορούν περισσότερο και να προχωρήσουν σε γέννηση με καισαρική τομή. Αυτό έγινε αλλά δυστυχώς το βρέφος (σε επιβεβαίωση των στατιστικών) πέθανε μόλις πέντε ώρες μετά από τη γέννησή του.
Η επιλογή της καισαρικής τομής ήταν για τις αρχές του Ελ Σαλβαδόρ ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί το νομικό αδιέξοδο.
Η υπόθεση των αμβλώσεων που χαρακτηρίζονται παράνομες σε πολλές χώρες του κόσμου έχει απασχολήσει πολλές εθνικές και διεθνείς οργανώσεις και οργανισμούς. Σε κάποιες χώρες (όπως στο Ελ Σαλβαδόρ) η αμβλώσεις είναι παράνομες και οι παραβάτες (γιατροί και μητέρες ή ζευγάρια) τιμωρούνται αυστηρά, σε κάποιες άλλες η άμβλωση επιτρέπεται ενώ σε κάποιες άλλες ισχύει ένα “μέσο” καθεστώς (σύμφωνα με το οποίο, μπορεί η άμβλωση να είναι παράνομη αλλά να επιτρέπεται όταν πρόκειται για θύματα βιασμών ή όταν κινδυνεύει άμεσα η ζωή των γυναικών που κυοφορούν).