Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

To Hubble φωτογραφίζει τον κομήτη Ison

Τον μόλις πρόσφατα ανακαλυφθέντα κομήτη ISON κατάφερε να συλλάβει για πρώτη φορά με την κάμερά του το διαστημικό τηλεσκόπιο “Hubble”.
Οι εικόνες που τράβηξε το “Hubble” είναι οι καθαρότερες έως τώρα, ενώ κομήτης μπορεί να αποδειχτεί προς το τέλος του έτους ο “κομήτης του αιώνα”, επισκιάζοντας με τη φωτεινότητά του ακόμα και την πανσέληνο στο νυχτερινό ουρανό της Γης- αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, κάτι όχι δεδομένο ακόμα.

Αυτή τη στιγμή, ο κομήτης -που δεν πρόκειται να απειλήσει τη Γη- βρίσκεται σε απόσταση από τον πλανήτη μας περίπου όσο απέχει ο Δίας, παρόλα αυτά έχει ήδη μεγάλη φωτεινότητα, οδεύοντας ολοταχώς για το “ραντεβού” του με τον Ήλιο φέτος το Νοέμβριο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το Space.com. Αν ο κομήτης επιζήσει από το κοντινό πέρασμά του δίπλα στο καυτό άστρο μας, τότε στη συνέχεια ίσως είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας.
Ο ISON ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012 και πήρε το όνομα του Διεθνούς Επιστημονικού Οπτικού Δικτύου τηλεσκοπίων (International Scientific Optical Network-ISON), με το οποίο έγινε η πρώτη παρατήρησή του. Επισήμως αποκαλείται C/2012 S1.