Παρά το ότι η γενικότερη πρακτική θέλει τις εταιρίες ύδρευσης να επιστρέφουν σε δημόσια χέρια για πολλούς και διάφορους λόγους (το παράδειγμα του Παρισιού είναι πρόσφατο), στο δρόμο προς την ιδιωτικοποίηση – μεταξύ άλλων – είναι και η ΕΑΥΘ, για την οποία υπάρχουν, όπως αναφέρεται, 4 προσφορές:
-η γαλλική Suez Environment, από κοινού με την Άκτωρ του ομίλου Ελλάκτωρ. Το ενδιαφέρον των Γάλλων δεν θεωρήθηκε έκπληξη, αφού η Suez, μέτοχος στην εταιρεία με ποσοστό 5%, είχε “κατέβει” και στον πρώτο διαγωνισμό, που τότε αφορούσε μειοψηφικό πακέτο της ΕΥΑΘ ΑΕ.
– Η ΓΕΚ σε κοινό σχήμα με τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και με ισραηλινή εταιρεία ύδρευσης. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, τα επιχειρηματικά σχήματα, ή η εταιρείες που θα διεκδικήσουν το 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ πρέπει να διαθέτουν εμπειρία στον κλάδο της ύδρευσης σε πόλη τουλάχιστον 500.000 κατοίκων την τελευταία τριετία.
– Ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος όμως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δεν έχει μέχρι στιγμής εξασφαλίσει τη συνεργασία εταιρείας του κλάδου ύδρευσης, κενό για την κάλυψη του οποίου έχει ζητηθεί, βάσει των ίδιων στελεχών, δίμηνη παράταση.
– Η Κίνηση 136, μια πρωτοβουλία πολιτών που εναντιώνεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και αντιπροτείνει την κοινωνική διαχείρισή της, μέσω συνεταιρισμών σε επίπεδο γειτονιάς. Η Κίνηση υποστηρίζει ότι αν η εκτιμώμενη αξία της ΕΥΑΘ διαιρεθεί με τον αριθμό των χρηστών, το αποτέλεσμα είναι το κόστος των 136 ευρώ/πολίτη για την εξαγορά.
Το ενδιαφέρον για την ΕΥΑΘ πάντως θα πρέπει να είναι, για τους γνωστούς λόγους που συνδέουν την εταιρία με την περιοχή μας, και ημαθιώτικο. Στο μεταξύ, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης με ψήφισμα του τάσσεται κατά της ιδιωτικοποίησης και ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα “Είστε υπέρ ή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ;”