Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αγροτο-κάρτα, κλεισμένες τιμές βάσης και προϋπολογισμένο καλλιεργητικό κόστος

– Συμφωνία-πιλότος του προγράμματος θεωρείται αυτή μεταξύ της κονσερβοποιίας Venus Growers (που έχει 400 παραγωγούς-μέλη) και της Τράπεζας Πειραιώς.
– Το 60% θα αφορά έξοδα για την ίδια την καλλιέργεια και το 40% έξοδα για εργατικά.

– Απλοϊκό στη σκέψη του όμως, τι θα γίνει με όσους παραγωγούς αποφασίσουν πως δεν θα συμμετάσχουν; Σε λίγα χρόνια θα μπορούν να παραδίδουν κάπου τα προϊόντα τους;

Μια ιστορία που εμπλέκει τράπεζες, αγρότες, καταστήματα πώλησης φυτοφαρμάκων ή σπόρων ή φυτών ακόμη και πρατήρια βενζίνης φαίνεται πως ξεκινά σταδιακά να εφαρμόζεται και στη χώρα μας, με πρωτοπόρο περιοχή τη δική μας, την Ημαθία.
Το σκεπτικό της ιστορίας είναι το εξής: οι αγρότες θα προεισπράττουν χρήματα (αγροτικά δάνεια) για τα καλλιεργητικά τους έξοδα με χρεωστική κάρτα από την Πειραιώς-ΑΤΕ και ο κύκλος θα κλείνει με την παράδοση του προϊόντος και την εκκαθάριση.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ προβλέπει…

…αγροτικά δάνεια με χρεωστικές κάρτες για τη συμβολαιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Τα δάνεια θα έχουν τελική επιβάρυνση κάτω του 4% για τους παραγωγούς, τα ποσά θα πιστώνονται στη χρεωστική τους κάρτα σταδιακά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου και μέσω αυτών οι αγρότες θα πληρώνουν τα έξοδά τους (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, εργατικά) σε συνεργαζόμενα καταστήματα και πρατήρια.

Στο ξεκίνημα του εγχειρήματος θα χρηματοδοτηθούν οι παραγωγοί της περιοχής μας, που θα διαθέσουν το βιομηχανικό τους ροδάκινο για την παραγωγή κομπόστας, τομέας στον οποίο η Ελλάδα κατέχει την πρωτιά στην αγορά της Ρωσίας. Οι παραγωγοί μαζί με τη μεταποιητική βιομηχανία έχουν δώσει στην Τράπεζα Πειραιώς λίστα με τα 40 καταστήματα από τα οποία αγοράζουν λιπάσματα και φάρμακα και με τα 30 βενζινάδικα όπου προμηθεύονται καύσιμα. Η Πειραιώς έχει έρθει σε επαφή με τους προαναφερόμενους επιχειρηματίες για να τους προμηθεύσει μηχανήματα συναλλαγών πιστωτικών και χρεωστικών καρτών (POS).
Κάθε αγρότης υπογράφει με τη μεταποιητική βιομηχανία ένα ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο αναφέρεται ότι θα της παραδώσει τη σοδειά του σε προκαθορισμένη τιμή. Στην περίπτωση της Venus η τιμή που συμφωνήθηκε για φέτος είναι 24 λεπτά το κιλό ως βάση. Εκτός από το συμβόλαιο, ο παραγωγός προσκομίζει αντίγραφο του εκκαθαριστικού του από την Εφορία (Ε1) και βεβαίωση ότι είναι ασφαλιστικά ενήμερος στον ΕΛΓΑ.
Βάσει αυτών, εκδίδεται χρεωστική κάρτα από την τράπεζα, στην οποία και του πιστώνεται το δάνειο ανάλογα με την έκταση που διαθέτει και το καλλιεργητικό του κόστος. Τα ποσά δεν προκύπτουν αυθαίρετα. Έχουν προϋπολογιστεί με βάση την έκταση και το καλλιεργητικό κόστος κάθε αγρότη, κατόπιν συνεργασίας με την τράπεζα. 
Έτσι, το 60% του δανείου θα αφορά δαπάνες για λιπάσματα, φάρμακα, καύσιμα και το 40% τα εργατικά. Τα χρήματα θα “απελευθερώνονται” σταδιακά κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου (π.χ. στις 15 Μαΐου τα εργατικά για το αραίωμα των δένδρων και στις 15 Ιουλίου τα εργατικά για το μάζεμα των φρούτων). Τον Σεπτέμβριο ο παραγωγός θα παραδίδει τη συγκομιδή του στο εργοστάσιο σε προκαθορισμένη τιμή. Το εργοστάσιο θα τον εξοφλήσει μέσω δανείου που θα του χορηγήσει η Πειραιώς, ανάλογα με την ποσότητα που παρέλαβε. Από την πληρωμή του παραγωγού θα αφαιρούνται τα ποσά που δαπάνησε μέσω της κάρτας του. Π.χ., αν έχει λαμβάνειν 30.000 ευρώ, αλλά ξόδεψε 10.000, θα εισπράξει 20.000 ευρώ.

με πληροφορίες από “Τα Νέα”