Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έγγραφο Δημητριάδη στον ΕΛΓΑ με θέμα την ακαρπία των δένδρων

Ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας Φώτης Δημητριάδης απέστειλε σχετικό έγγραφο στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με θέμα τις ζημιές που έχουν υποστεί τα βιομηχανικά (συμπήρυνα) ροδάκινα από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά την διάρκεια της ανθοφορίας – γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα την σχεδόν μηδενική αναμενόμενη παραγωγή.
Με το σχετικό αίτημά του ζητά την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων ροδακινοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ και εστιάζει στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν και στις βιομηχανίες κονσερβοποιίας .
Επίσης το παραπάνω έγγραφο κοινοποιήθηκε στον Υπουργό και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στους τέσσερις βουλευτές του Νομού , στον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, στον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ημαθίας – Πέλλας καθώς και στον Δ/ντη Αγροτικής Οικονομίας – Κτηνιατρικής Π.Ε. Ημαθίας.
Στο έγγραφο ο Δήμαρχος Αλεξάνδρειας αναφέρει τα ακόλουθα:


ΘΕΜΑ: Αποζημίωση δενδροκαλλιεργητών περιοχής Δήμου Αλεξάνδρειας.
Κύριε Πρόεδρε,

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες (υπερβολικές βροχοπτώσεις και αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες) που επικράτησαν κατά το στάδιο της ανθοφορίας και γονιμοποίησης, είχαν ως αποτέλεσμα την κακή γονιμοποίηση – καρπόδεση των ποικιλιών του βιομηχανικού (συμπύρηνου) ροδάκινου , σε όλο τον Δήμο Αλεξάνδρειας και όχι μόνο, που αποτελεί και έναν από τους κύριους κλάδους παραγωγής της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας.
Η κατάσταση έγινε δραματική μετά τα κύματα της καρπόπτωσης των τελευταίων ημερών, φαινόμενο που παρατηρείται αυτό το διάστημα, λόγω της κακής γονιμοποίησης, με αποτέλεσμα το σύνολο των κτημάτων να παρουσιάζουν στην κυριολεξία το φαινόμενο της πλήρους ακαρπίας.
Οι επιπτώσεις από την μηδενική σχεδόν αναμενόμενη παραγωγή του βιομηχανικού ροδάκινου, θα είναι ολέθριες τόσο για τους παραγωγούς, όσο και για τις βιομηχανίες κονσερβοποίησης με την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, έστω και εποχικής καθώς και εισροής συναλλάγματος, δεδομένου ότι η Ελληνική Κομπόστα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια αγορά.
Είναι γνωστή σε όλους η δυσμενέστατη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελληνική Οικονομία, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πλέον δυσμενής είναι η θέση των δενδροκαλλιεργητών που είναι στα πρόθυρα της πλήρους απόγνωσης και είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν στοιχειωδώς τις ανάγκες επιβίωσης των οικογενειών τους καθώς και συνέχισης των αγροτικών τους δραστηριοτήτων, με άμεσο κίνδυνο διατάραξης του κοινωνικού ιστού, του πιο υγιούς τμήματος του Ελληνικού Λαού, που ίσως είναι και οι μοναδικοί που δεν έχουν καμία συμμετοχή στην δυσμενέστατη οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα.
Για τους παραπάνω λόγους και γνωρίζοντας την ευαισθησία σας, παρακαλούμε να δώσετε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ προκειμένου να προβούν σε άμεση εκτίμηση των ζημιών και σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την αποζημίωση των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών του Δήμου μας.
Με δεδομένη την έως σήμερα άμεσή σας ανταπόκριση σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των πληγέντων και καταστραφέντων παραγωγών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Φώτιος Δημητριάδης