Ένα απλό και γρήγορο τεστ αναπνοής μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο του στομάχου με ακρίβεια 90%, αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ και την Κίνα.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 130 εθελοντές ανακάλυψαν επίσης ότι μπορεί να ξεχωρίσει τους στομαχικούς καρκίνους από τα άλλα στομαχικά ενοχλήματα.
Όπως γράφουν στην «Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου» (BJC), το τεστ μπορεί να φέρει επανάσταση στην διάγνωση του συγκεκριμένου καρκίνου και να επιταχύνει σημαντικά την ανίχνευσή του σε πιο πρώιμο στάδιο.
Ο καρκίνος του στομάχου είναι ο έβδομος συχνότερος στη χώρα μας, με περισσότερα από 1.800 κρούσματα ετησίως.
Δυστυχώς, όμως, είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνου (κοστίζεικάθε χρόνο τη ζωή περισσότερων από 1.300 πασχόντων), επειδή συνήθως διαγιγνώσκεται όταν είναι προχωρημένος.
Αυτή τη στιγμή η διάγνωσή του γίνεται με λήψη βιοψίας στη διάρκεια γαστροσκόπησης.
Η νέα εξέταση αναλύει χημικές ουσίες στην αναπνοή, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές του καρκίνου του στομάχου.
Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο καρκίνος παράγει πτητικές οργανικές ενώσεις που μπορούν να ανιχνευθούν με την συγκεκριμένη εξέταση, η οποία δοκιμάσθηκε σε 37 ασθενείς από καρκίνο του στομάχου, 32 πάσχοντες από πεπτικό έλκος και 61 ασθενείς με άλλα στομαχικά προβλήματα.
Όπως γράφουν ο δρ Χόσαμ Χαϊκ και οι συνεργάτες του, το τεστ όχι μόνο διέγνωσε σωστά τους στομαχικούς καρκίνους στο 90% των περιπτώσεων, αλλά μπόρεσε να διακρίνει τους αρχόμενους από τους προχωρημένους καρκίνους.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί τώρα ευρύτερης κλίμακας μελέτη, σε περισσότερους ασθενείς, για να τεκμηριώσει την αξία του τεστ, κατά τον δρα Χαϊκ, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημικής Μηχανικής και το Ίδρυμα Νανοτεχνολογίας Russell Berrie του Technion – του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ.
Την είδηση καλοδέχθηκαν ειδικοί όπως η δρ Κέιτ Λω, διευθύντρια Κλινικής Έρευνας στον οργανισμό Cancer Research UK. «Μόνον ο ένας στους πέντε πάσχοντες από καρκίνο του στομάχου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση, στο πλαίσιο της θεραπείας τους, διότι τα υπόλοιπα κρούσματα είναι πολύ προχωρημένα για να χειρουργηθούν», δήλωσε στο BBC.
«Κάθε τεστ που μπορεί να συμβάλλει στην πρωιμότερη διάγνωση αυτού του καρκίνου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην μακροχρόνια επιβίωση των ασθενών».