Ή ξαφνικά ξυπνήσαμε και διεκδικούμε όσα είναι αποδεδειγμένα και κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες ή αρχίσαμε (λόγω των κοιτασμάτων που υπάρχουν) να έχουμε τις εγγυήσεις κάποιων και προχωράμε – όχι μόνοι αλλά έχοντας και την στήριξή τους.
Μόλις προχθές ΕΔΩ γράφαμε για μια πιθανή εξέλιξη στο θέμα των στρατηγικών συμμαχιών που μπορούν να μην έχουν μόνο οικονομική διάσταση (είπαμε, ποτέ δεν γράφουμε τίποτε στην τύχη!!) και αναφέραμε πως “…καλά θα κάνουμε να ψάξουμε και να βρούμε συμμάχους-επενδυτές-δυνάμεις που θα μπορούν να εγγυηθούν πως οι επενδύσεις τους (αλλά και η χώρα, λόγω αυτών) θα είναι ασφαλείς.“
Δεν εξηγείται αλλιώς η ρηματική διακοίνωση κατέθεσε η Ελλάδα…
…στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ο ΟΗΕ ενημερώνεται για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
…στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την οποία ο ΟΗΕ ενημερώνεται για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Αν και στη ρηματική διακοίνωση δεν συμπεριλαμβάνονται χάρτες, με την ενέργεια της αυτή η ελληνική διπλωματία αποσκοπεί στο να διασφαλίσει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο, σύμφωνα με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι Τούρκοι ήδη έχουν απαντήσει: “Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας, όπως καταγράφηκαν προς τα Ηνωμένα Εθνη, δεν έχουν κάποια βάση στο Διεθνές Δίκαιο” λένε οι θρασύτατοι και συνεχώς παρανομούντες Τούρκοι. Και συνεχίζουν αναφέροντας πως οι άδειες που έχουν παραχωρήσει από το 2007 μέχρι τώρα στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι εντός των ορίων της (υποτιθέμενης) τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο και πως υπάρχουν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας για έρευνα και εξόρυξη φυσικών πηγών στους τομείς αυτούς.