Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σκέφτονται φορολόγηση ακινήτων χωρίς αφορολόγητο όριο

Σε μια λύση η οποία θα αποδίδει το λιγότερο 50 ευρώ κατ’ έτος κατά κάτοχο ακίνητης περιουσίας φαίνεται πως σκέφτονται στο υπουργείο Οικονομικών.
Υπάρχει ένας προβληματισμός σχετικά με  τον ενιαίο φόρο των ακινήτων. Και αυτό επειδή τα διεκδικούμενα έσοδα δεν μπορούν να είναι λιγότερα από 3 δισ. ευρώ. 

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιστεύει ότι χωρίς τη φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων, έστω και με μικρούς συμβολικούς συντελεστές, δεν μπορούν να εισπραχθούν τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό έσοδα.
Έτσι επιμένουν πως πρέπει να φορολογηθούν όλοι οι Έλληνες που διαθέτουν ακόμη και ελάχιστη περιουσία. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι και η μικρή περιουσία πρέπει να αποδώσει έστω 50 ευρώ το χρόνο. Αν εφαρμοσθούν υψηλά αφορολόγητα, όπως το προτεινόμενο για περιουσία αντικειμενικής αξίας ύψους 50.000 ευρώ, τα έσοδα του ενιαίου φόρου επί των ακινήτων περιορίζονται στα 2 δισ. ευρώ, γιατί αποκλείεται του φόρου μεγάλο τμήμα μικροϊδιοκτησίας.
Μόνο αν εφαρμοσθεί μια προοδευτική κλίμακα πολλών συντελεστών από το πρώτο ευρώ περιουσίας μπορεί να ελπίζει κανείς σε έσοδα 3 δισ. ευρώ που προβλέπει ο ψηφισθείς από τη Βουλή προϋπολογισμός. Πράγμα που σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονη πολιτική διεργασία προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος εντός της κυβέρνησης. Όπου ως γνωστόν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης διεκδικούν αφορολόγητο όριο για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 50.000. ευρώ.