Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ρωσία: Μετεωρίτης αναχαιτίστηκε από την αεροπορία

Ένα περιστατικό βγαλμένο από κινηματογραφική ταινία συνέβη στα Ουράλια,όπου οι κάτοικοι δέχτηκαν “επίθεση” από μετεωρίτες που προκάλεσαν τον τραυματισμό 50 ανθρώπων, ζημιές και διακοπή των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που μεταφέρει το Russia Today, ένας μετεωρίτης “αναχαιτίστηκε” από μονάδα της πολεμικής αεροπορίας κοντά στο Τσέλιαμπινσκ.

Σημειώνεται ότι σήμερα η NASA περίμενε τη διέλευση αστεροειδούς κοντά από τη Γη.
Το ουράνιο σώμα φέρεται να διαλύθηκε από πύραυλο σε ύψος 20 χλμ από την επιφάνεια της Γης.   

“Ο μετεωρίτης διασπάστηκε πάνω από τα Ουράλια και ανεφλέγη στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Κομμάτια του μετεωρίτη έπεσαν σε αραιοκατοικημένες ζώνες της περιοχής του Τσέλιαμπινσκ”, ανακοίνωσε το τοπικό γραφείο του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.
Προκλήθηκε πανικός σε τρεις πόλεις με τους κατοίκους να αναφέρουν ότι τα σπίτια τους έτρεμαν, τζάμια έσπαγαν, ενώ οι πρώτες τους σκέψεις ήταν ότι έπεσε κοντά κάποιο αεροπλάνο. 
Κάτοικοι της πόλης Εμαντσιλίνσκ – πενήντα χιλιόμετρα από το Τσέλιαμπινσκ – αναφέρουν ότι είδαν ένα ιπτάμενο αντικείμενο που ξαφνικά εξερράγη φλεγόμενο, αποσυντέθηκε και έπεσε στη Γη.  Ένα μαύρο σύννεφο υπάρχει πάνω από την πόλη, ενώ η ατμόσφαιρα μυρίζει σαν μπαρούτι σύμφωνα με μαρτυρίες.
 
Το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε ότι κινητοποίησε 20.000 άντρες και τρία αεροπλάνα ή ελικόπτερα για να επιθεωρήσουν τις περιοχές.
Το υπουργείο κάλεσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται. “Δεν αποφασίστηκε να απομακρυνθούν πολίτες από τις κατοικίες τους, το επίπεδο ραδιενέργειας είναι κανονικό, σας ζητάμε να μην πανικοβάλλεστε”, επισημαίνεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου.
Σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων, το φαινόμενο παρατηρήθηκε και στο Καζακστάν. 


Σημειώνεται ότι η NASA ανακοίνωσε πως ένας αστεροειδής, στο μέγεθος περίπου μισού ποδοσφαιρικού γηπέδου, αναμενόταν να περάσει πολύ κοντά από τη Γη και θα ήταν ορατός την Παρασκευή από την ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αυστραλία. 

Η ονομασία του αστεροειδούς είναι 2012 DA14, ανακαλύφθηκε πέρυσι από Ισπανούς αστρονόμους στο παρατηρητήριο Λα Σάγκρα και έχει διάμετρο περίπου 45 μέτρα. Ο αστεροειδής είναι αρκετά μεγάλος ώστε θα μπορούσε να καταστρέψει μια ολόκληρη πόλη εάν προσέκρουε στη Γη, κάτι που οι επιστήμονες της NASA έχουν αποκλείσει.