Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Έρχεται "βροχή" από ραβασάκια της Εφορίας

Βροχή από ραβασάκια για ληξιπρόθεσμα χρέη, συλλήψεις με τη διαδικασία του Αυτόφωρου, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων αλλά και στοχευμένους ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν εδώ και τώρα, επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δώσει το φιλί της ζωής στα δημόσια έσοδα, τα οποία εμφάνισαν ουσιαστικές αρρυθμίες με το καλημέρα του νέου έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο που μπαίνει σε άμεση εφαρμογή προβλέπει μεταξύ άλλων:

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να περιμένουν τον ταχυδρόμο. Με ηλεκτρονικές επιστολές ή μέσω ταχυδρομείου θα αποσταλούν ειδοποιητήρια με τα οποία θα δίνεται περιθώριο 20 ημερών για την εξόφληση ή τη ρύθμιση των οφειλών τους αν θέλουν να αποφύγουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Προτεραιότητα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φαίνεται να έχουν όσοι άφησαν απλήρωτα χρέη κατά τη διάρκεια του 2012.

Με το Δικαστικό Τμήμα των ΔΟΥ ετοιμοπόλεμο, καθώς η στελέχωση των συγκεκριμένων τμημάτων με μετατάξεις είναι θέμα ημερών, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων (μισθοί, καταθέσεις, απαιτήσεις εις χείρας τρίτων όπως π.χ. ενοίκια αλλά και λοιπά περιουσιακά στοιχεία) θα λάβουν μορφή χιονοστιβάδας σε φορολογούμενους οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν, αλλά είτε “από άποψη” είτε επειδή μέχρι τώρα ήταν στο απυρόβλητο συνεχίζουν να μην καταβάλλουν τους φόρους τους. Βέβαια, θα υπενθυμίζεται στους φορολογούμενους ότι έχουν τη δυνατότητα διακανονισμού των οφειλών τους.
Ακόμη ζήτημα άμεσης προτεραιότητας αποτελούν και οι τροποποιήσεις στις εγκυκλίους που εκδίδονται από την ηγεσία του υπουργείου, με τις οποίες θα αλλάξει η φιλοσοφία επιλογής των υποθέσεων προς έλεγχο. «Πρέπει να επιτρέψουμε στους ελεγκτές να ασχοληθούν με υποθέσεις που μπορούν να έχουν άμεσο εισπρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα “ζωντανές” επιχειρήσεις και όχι “πεθαμένες” επιχειρήσεις ή φαντάσματα που έχουν εκδώσει για παράδειγμα πλαστά ή εικονικά τιμολόγια» λέει στην εφημερίδα κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Επίσης, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, καθημερινά τηλεφωνήματα θα δέχονται όσοι δεν υποβάλλουν στην ώρα τους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εκτός από το τηλεφώνημα, επιστρατεύονται επίσης ηλεκτρονικά -και μη- ειδοποιητήρια. Στόχος να πεισθούν οι υπόχρεοι αφενός να υποβάλουν τη δήλωση ΦΠΑ, αφετέρου να πληρώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
Στα μέσα Μαρτίου, οι φορολογούμενοι οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αξίας πάνω από 200.000 ευρώ το 2011 και το 2012, περιμένουν τα ειδοποιητήρια για τον ΦΑΠ ενώ όσοι δεν πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2013 και παράλληλα δεν κατέθεσαν πινακίδες, θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών δύο φορές.
ΠΗΓΗ: Τα Νέα