Διογκωμένο τελικά το έλλειμμα ώστε να έρθουν οι …”σωτήρες”;;
Σοβαρή εξέλιξη για τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελλείμματος με στόχο την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ και στα μνημόνια, αποτελεί η ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά του προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ανδρέα Γεωργίου, και δύο μελών της διοίκησης της υπηρεσίας. Προηγήθηκε παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και ψευδή βεβαίωση σε βάρος του δημόσιου.
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζάκης, θεωρούν πως υπάρχουν ενδείξεις ότι οι καταγγελίες της καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά μπορούν να στοιχειοθετηθούν και άσκησαν ποινική δίωξη σε βάρος:
– του πρώην πρόεδρου της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου
– του προϊσταμένου της διεύθυνσης Εθνικών λογαριασμών Κωνσταντίνου Μορφέτα
– της προϊσταμένης της ειδικής διεύθυνσης Στατιστικών ερευνών Ασπασίας Ξενάκη, για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης σε συνδυασμό με το νόμο 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.
Ο κ. Γεωργίου διώκεται επίσης και για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, σε βαθμό πλημμελήματος.
Οι εισαγγελείς έδωσαν εντολή να διενεργηθεί ανάκριση από τους ειδικούς ανακριτές διαφθοράς, ώστε η υπόθεση να εκκαθαριστεί τάχιστα (εντός έτους να έχει παραπεμφθεί σε ακροατήριο) καθώς επίσης και να διερευνηθεί αν υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί στις πράξεις, ή αν συμμετείχαν άλλα πρόσωπα και για ποια αδικήματα.
Η υπόθεση ξεκίνησε μετά από καταγγελίες του πρώην μέλους της ΕΛ.ΣΤΑΤ, καθηγήτριας, Ζωής Γεωργαντά περί διογκωμένου ελλείμματος το 2009. Σημειώνεται πως πριν από περίπου έναν χρόνο η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είχε σταλεί στη Βουλή, καθώς ο κ. Πεπόνης και ο συνάδελφός του κ. Σπύρος Μουζακίτης έκριναν ότι από τα στοιχεία που συνέλεξαν προέκυψαν ενδείξεις για ενδεχόμενες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών του οικονομικού επιτελείου της τότε κυβέρνησης.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης συγκροτήθηκε εξεταστική επιτροπή στη Βουλή, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα.
“Το Ποντίκι”