Άλλαξε το έτος και οι αλλαγές που φέρνει το 2013 είναι σαρωτικές για εργαζομένους και συνταξιούχους, οδηγώντας την κοινωνία ακόμη βαθύτερα στην κρίση.
Επίσης είναι εμφανής η …στροφή που επέλεξαν οι κυβερνώντες, ώστε να βοηθήσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο και η χώρα να μετατραπεί ολόκληρη και σταδιακά σε μια Οικονομική Ζώνη μπροστά στην οποία η Κίνα και οι δικές της ζώνες θα μοιάζουν με παιδικές χαρές.
Προφανώς, η ανάπτυξη θα έρθει: με την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ και με τα 586 ευρώ το μήνα, με την 6ήμερη εβδομάδα εργασίας και με την αύξηση των ορίων στη συνταξιοδότηση. Ή έτσι νομίζουν.
Είναι φανερό: βρήκαν ευκαιρία, κοντά στα 5 στραβά και νοσηρά που θέλουν – και πρέπει – να ξηλώσουν, ξηλώνουν και 50 καλά! Ή μήπως υπάρχει και για αυτό αμφιβολία;;;
Χωρίσαμε τις αλλαγές σε 3 βασικές κατηγορίες:
Συνταξιοδοτικά:
– αυξάνονται τα ανώτατα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη και από τα 60 στα 62 έτη το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης (εξαιρούνται οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως μητέρες ανήλικων τέκνων, οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, οι ασφαλισμένοι που έχουν υπαχθεί στην εργασιακή εφεδρεία και οι ασφαλισμένοι που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2012).
-οι συντάξεις μειώνονται από 5% έως 20%. Οι μειώσεις επέρχονται από το πρώτο ευρώ σε ποσά κύριας και επικουρικής σύνταξης αθροιστικά, από 1.000 και άνω.
– καταργείται η χορήγηση των επιδομάτων Χριστουγέννων – Πάσχα στους συνταξιούχους, καθώς και του επιδόματος αδείας,
– αλλάζει ο τρόπος χορήγησης του ΕΚΑΣ. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται σε όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους αντί του 60ου που ισχύει έως σήμερα.
– θεσπίζεται ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως, ενώ προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της συγκεκριμένης σύνταξης.
– τα εφάπαξ περικόπτονται μέχρι και 83%, σε όσους Τομείς Πρόνοιας που παρουσίασαν ελλείμματα. Αφορά όσους υπέβαλλαν αίτηση χορήγησης εφάπαξ, από την 1η Αυγούστου 2010 και μετά.
Εργασιακά:
– αλλάζει ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση και το ανώτατο όριο περιορίζεται στους 4 από έξι 6 μήνες. Το ύψος της αποζημίωσης παραμένει αμετάβλητο για όσους εργάζονται ως 16 χρόνια και δικαιούνται έως 12 μισθούς.
– καταργείται η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ο βασικός μισθός θα ορίζεται με νόμο μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο βασικός μισθός θα φτάνει τα 586,08 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 26,18 ευρώ. Για τους υπάλληλους κάτω των 25 ετών ο κατώτατος μισθός ορίζεται 510,95 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες κάτω των 25 ετών το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται σε 22,83 ευρώ.
– μειώνεται στις 11 ώρες από 12 ο ελάχιστος χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης και αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων
– καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα
– καταργείται η προϋπόθεση της προέγκρισης από την Επιθεώρηση Εργασίας των υπερωριών, ενώ η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με κλαδικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις.
Κοινωνία:
– καθιερώνεται τακτικό επίδομα ανεργίας για 12 μήνες και καταργούνται ειδικές ενισχύσεις και επιδόματα ανεργίας.
– καταργούνται τα κάθε είδους πολυτεκνικά επιδόματα και θεσπίζεται επίδομα στήριξης τέκνων το οποίο κυμαίνεται από 40 ευρώ για το πρώτο παιδί φθάνει τα 180 ευρώ τον μήνα για 4 παιδιά και προσαυξάνεται κατά 60 ευρώ για περισσότερα παιδιά, με εισοδηματικά κριτήρια.