Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κιλελέρ: πρόγραμμα για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων


Στην τελική ευθεία εισέρχεται η πιλοτική εφαρμογή στον Δήμο Κιλελέρ ενός πρότυπου προγράμματος σε εθνικό επίπεδο για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Οι βάσεις του εγχειρήματος τέθηκαν στο πλαίσιο σύσκεψης, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Πέμπτης 10-1-2012 στο Δημαρχείο της Νίκαιας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, σε συνέχεια αντίστοιχης σύσκεψης, η οποία είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση…

…οι εκπρόσωποι των φορέων συμφώνησαν το πρόγραμμα να είναι έτοιμο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο ενώ ξεκαθάρισαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του είναι η ενεργοποίηση και η συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων αγροτών της περιοχής.
Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, που συμφωνήθηκαν στη σύσκεψη και αναλύθηκαν από τον πρόεδρο του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας, κ. Γιάννη Διοκαράντο, προβλέπουν την πλύση των κενών φιαλών φυτοφαρμάκων από τους αγρότες και τη συγκέντρωσή τους σε ειδικές, διαφανείς σακούλες, τις οποίες θα τους μοιράζουν τα καταστήματα διάθεσης προϊόντων φυτοπροστασίας και οι επαγγελματίες γεωπόνοι, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Δύο με τρεις φορές το χρόνο ο Δήμος Κιλελέρ θα συγκεντρώνει αυτές τις σακούλες από τους αγρότες και θα τις μεταφέρει στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Εκεί, θα γίνεται ζύγισμα και δεματοποίησή τους και θα παραλαμβάνονται από συμβεβλημένη εταιρία για την ανακύκλωσή τους.
Η συγκέντρωση των κενών συσκευασιών θα γίνεται σε χώρους, που θα οριοθετήσει ο Δήμος Κιλελέρ και η κάθε σακούλα θα περιλαμβάνει τα στοιχεία του παραγωγού, ο οποίος θα μετάσχει εθελοντικά στο πιλοτικό πρόγραμμα. Μάλιστα, σε αυτούς τους αγρότες θα χορηγείται ειδικό πιστοποιητικό για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοφαρμάκων. Κάθε σακούλα θα αντιστοιχεί σε έναν μοναδικό παραγωγό και θα αναγράφει τα στοιχεία του, ώστε να υπάρχει ιχνηλασιμότητα των συσκευασιών ενώ η καθαρότητά τους (που είναι απαραίτητη για να καταστούν ανακυκλώσιμες) θα ελέγχεται μακροσκοπικά από γεωτεχνικούς της περιοχής.
Ο κ. Διοκαράντος σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα ο ΕΣΥΦ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προγραμματίζουν ενημερωτικές συναντήσεις με τους αγρότες του Δήμου Κιλελέρ προκειμένου να τους εξηγήσουν το πώς θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, να λύσουν τυχόν απορίες τους και φυσικά να τους προτρέψουν να μετάσχουν σε αυτό