Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Εξαρθρώθηκε εννιαμελής εγκληματική ομάδα που διέπραττε ληστείες και κλοπές στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης

Οι δράστες επικεντρώνονταν κυρίως στην κλοπή χρηματοκιβωτίων που περιείχαν χρηματικά ποσά, ενώ η λεία της οργάνωσης εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 127.488 ευρώ


Εξαρθρώθηκε, ύστερα από πολύμηνες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, για ένοπλες ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις, καθώς και κλοπές οχημάτων και πινακίδων κυκλοφορίας αυτών, που διέπραττε εννιαμελής εγκληματική οργάνωση με πεδίο δράσης στην ευρύτερη περιοχή της Πιερίας, της Ημαθίας και της Θεσσαλονίκης
Εξιχνιάστηκαν, συνολικά δύο (2) περιπτώσεις ένοπλων ληστειών, δώδεκα (12) περιπτώσεις κλοπών και διαρρήξεων σε κτήρια που στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες, καταστήματα και περίπτερα, καθώς και οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών τροχοφόρων και οκτώ (8) περιπτώσεις κλοπών πινακίδων κυκλοφορίας αυτών, που διαπράχτηκαν το τελευταίο οκτάμηνο.
Συνελήφθησαν χθες (10.01.2013) το πρωί, κατόπιν ενταλμάτων σύλληψης του κ. Ανακριτή Κατερίνης και ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση των αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πιερίας σε συνεργασία με συναδέλφους τους από την Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, τέσσερις ημεδαποί 19, 19, 21 κα 23 ετών που είναι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, αναζητούνται να συλληφθούν επιπλέον πέντε μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ηλικίας 21 έως 33 ετών.

Από την πολύμηνη, συστηματική και μεθοδική έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, προέκυψε ότι τα μέλη της πολυμελούς σπείρας, τουλάχιστον από τα μέσα Φεβρουαρίου 2012 έως τέλη Νοεμβρίου 2012, έχοντας ως ορμητήριο τη Βέροια Ημαθίας, διέπρατταν ληστείες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους και με την απειλή όπλων και τη χρήση σωματικής βίας, καθώς και κλοπές και απόπειρες κλοπών σε κτήρια που στεγάζονται Δημόσιες Υπηρεσίες, καταστήματα, περίπτερα και από τα οποία αφαιρούσαν κυρίως χρηματοκιβώτια και διάφορα είδη.
Οι προαναφερόμενοι για τη διάπραξη των ληστειών και κλοπών χρησιμοποιούσαν οχήματα τα οποία είτε είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από τους νόμιμους κατόχους τους είτε χρησιμοποιούσαν ιδιωτικά οχήματα στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας.
Στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης, μεταξύ άλλων:
– διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών που αποτελούσαν την εγκληματική οργάνωση.
– διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση και ειδικότερα ιθύνων νους της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας 23χρονος ημεδαπός, ο οποίος δε συνελήφθη και αναζητείται και κατένειμε ειδικό ρόλο στο κάθε μέλος της οργάνωσης.
– προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης διέπρατταν ληστείες και κλοπές με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2012 φροντίζοντας να αποκομίσουν την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη παράνομη λεία.
Συνολικά, εξιχνιάστηκαν οι παρακάτω περιπτώσεις:
– κλοπή χρηματοκιβωτίου που περιείχε το χρηματικό ποσό των (43.000) Ευρώ, επιταγές και γραμμάτια, καθώς και τριών πλήρων συστημάτων Η/Υ τις πρώτες πρωινές ώρες της 24.05.2012 από Εργοστάσιο – Βιοτεχνία πλαστικών κουφωμάτων στον Κορινό Πιερίας.
– απόπειρα κλοπής Α.Τ.Μ. τις πρώτες πρωινές ώρες της 17.09.2012 στην Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης επιχειρώντας να το φορτώσουν σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από την περιοχή του Μακρυγιάλου Πιερίας.
– κλοπή χρηματοκιβωτίου από κτήριο όπου στεγάζονται Υπηρεσίες του Δήμου Δίου –Ολύμπου τις βραδινές – πρώτες πρωινές ώρες της 27/28.09.2012 στην Κονταριώτισσα Πιερίας, που περιείχε το χρηματικό ποσό των (30.000) Ευρώ, το οποίο φόρτωσαν σε Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο του Δήμου και το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε χώρο στάθμευσης της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
– κλοπή χρηματοκιβωτίου που περιείχε το χρηματικό ποσό των (25.000) Ευρώ τις πρώτες πρωινές ώρες της 8.10.2012 από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Θεσσαλονίκης (ύψος Πλάτανου Ημαθίας).
– ένοπλη ληστεία τις πρώτες πρωινές ώρες της 9.10.2012 στο κυλικείο του Γ.Ν. Νοσοκομείου Κατερίνης, στο οποίο εισήλθαν με Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο το οποίο είχαν προηγουμένως αφαιρέσει από τον Κορινό Πιερίας. Αρχικά, οι δράστες πυροβόλησαν για εκφοβισμό τέσσερις φορές και κατόπιν επιχείρησαν ανεπιτυχώς να αφαιρέσουν ένα Α.Τ.Μ., ενώ κατά τη διαφυγή τους με την απειλή κυνηγετικών όπλων αφαίρεσαν χρηματικό ποσό από τον υπεύθυνο του κυλικείου.
– κλοπή χρηματοκιβωτίου που περιείχε έγγραφα το βράδυ της 14.10.2012 από κατάστημα πώλησης ετοίμων ενδυμάτων παραπλεύρως της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης (ύψος του Βαρυκού). Το αφαιρεθέν χρηματοκιβώτιο βρέθηκε την 18.02.2012 παραβιασμένο με την χρήση τροχού σε περιοχή της Γρίτσας Λιτοχώρου.
– κλοπή σε περίπτερο το πρωί της 14.10.2012 στον Καταχά Πιερίας, από το οποίο αφαίρεσαν, προϊόντα καπνού αξίας (2.500) Ευρώ, το χρηματικό ποσό των (100) Ευρώ και κάρτες χρόνου ανανέωσης κινητής τηλεφωνίας αξίας (600) Ευρώ.
– κλοπή σε περίπτερο το πρωί της 14.10.2012 στον Κολινδρό Πιερίας, από το οποίο αφαίρεσαν προϊόντα κυρίως καπνού αξίας (4.000) Ευρώ.
– κλοπή σε κατάστημα μίνι μάρκετ το πρωί της 14.10.2012 στο Παλαιό Ελευθεροχώρι Πιερίας, από το οποίο αφαίρεσαν (50) κούτες τσιγάρων αξίας (3.000) Ευρώ και το χρηματικό ποσό των (500) Ευρώ.
απόπειρα κλοπής τις πρώτες πρωινές ώρες της 27.10.2012 σε κατάστημα ψιλικών – τουριστικών ειδών στον Μακρύγιαλο Πιερίας, όπου οι δράστες επέβαιναν σε τρία οχήματα, ένα από τα οποία είχαν αφαιρέσει βραδινές ώρες της 26/27-10-2012 από την περιοχή Πλαταμώνα Πιερίας και το οποίο εγκατέλειψαν στην περιοχή Αιγινίου Πιερίας.
– κλοπή χρηματοκιβωτίου που περιείχε το χρηματικό ποσό των (2.000) Ευρώ από κτήριο όπου στεγάζεται η Δ.Ε.Υ.Α. Κατά το χρονικό διάστημα από 26.10.2012 μέχρι 29.10.2012 στην Λεπτοκαρυά Πιερίας. Επίσης επιχείρησαν ανεπιτυχώς να αφαιρέσουν και ένα Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο του Δήμου Δίου-Ολύμπου. Το αφαιρεθέν χρηματοκιβώτιο βρέθηκε την 29.10.2012 παραπλεύρως της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραβιασμένο, μέσα στο οποίο υπήρχε και το χρηματικό ποσό των (122) Ευρώ.
– ένοπλη ληστεία τις πρώτες πρωινές ώρες της 4.11.2012 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στη Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, όπου οι δράστες επιβαίνοντας σε δύο Ι.Χ. Επιβατικά αυτοκίνητα που προηγουμένως είχαν αφαιρέσει από το Αιγίνιο και το Π. Ελευθεροχώρι Πιερίας, τέσσερις από αυτούς έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με την απειλή όπλων αφαίρεσαν ένα χρηματοκιβώτιο που περιείχε χρηματικό ποσό (4.000) Ευρώ. Στη συνέχεια εγκατέλειψαν τα αφαιρεθέντα οχήματα, επιβιβάσθηκαν σε άλλα οχήματα και τράπηκαν σε φυγή.
– κλοπή χρηματοκιβωτίου που περιείχε το χρηματικό ποσό των (12.788,17) Ευρώ από Πρατήριο Υγρών Καυσίμων στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης την 23.11.2012, στην οποία χρησιμοποίησαν ένα Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο που είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από περιοχή της Θεσσαλονίκης.
– απόπειρα κλοπής χρηματοκιβωτίου από κατάστημα ανταλλακτηρίου συναλλάγματος τις πρώτες πρωινές ώρες της 27.11.2012 στην Παραλία Κατερίνης, χρησιμοποιώντας ένα Ι.Χ. Επιβατικό αυτοκίνητο το οποίο προηγουμένως είχαν αφαιρέσει από τον Κορινό Πιερίας. Στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή με όχημα το οποίο έφερε πινακίδες τις οποίες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από όχημα στην Αγαθούπολη Πιερίας.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε σπίτια μελών της οργάνωσης, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
1 πολεμικό τυφέκιο kalashnikov με πτυσσόμενη ξιφολόγχη συνολικού μήκους 22 εκατοστών,
1 γεμιστήρα του ίδιου όπλου,
136 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων (πολεμικού τυφεκίου, κυνηγετικού όπλου, κρότου αερίου),
6 κάλυκες διαμετρήματος 9 mm,
1 ρόπαλο τύπου μπέιζμπολ,
1 σιδερογροθιά,
2 αυτοσχέδιες κουκούλες,
3 ζευγάρια γάντια,
διάφορα ρούχα (μία αθλητική φόρμα, μία ζακέτα, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ένα καπέλο),
πλήθος χρυσαφικών και κοσμημάτων,
2 χρυσές λίρες,
2 αποδείξεις προθεσμιακής κατάθεσης χρηματικού ποσού πενήντα χιλιάδων (50.000) Ευρώ η κάθε μία και με διαφορετική αναγραφόμενη ημερομηνία,
3 υπεύθυνες δηλώσεις διαφορετικών προσώπων,
3 βιβλιάρια καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών,
8 γραμμάτια εισπράξεως – καταθέσεως διαφόρων χρηματικών ποσών,
1 τετράδιο σημειώσεων και διάφορα έγγραφα
1 κλειδί Ι.Χ. Επιβατηγού αυτοκινήτου,
1 φάρος έκτακτης ανάγκης μπλε χρώματος,
3 φορητές συσκευές μεταφοράς δεδομένων τύπου USB,
1 κάρτα μνήμης κινητού τύπου microSD,
24 κινητά τηλέφωνα, καθώς και πλήθος καρτών SIM και συσκευασιών κάρτας SIM διαφόρων εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών ερευνών στα σπίτια, συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κατερίνης με τη συνδρομή συναδέλφων τους του Τμήματος Ασφαλείας Βέροιας, του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας και του Αστυνομικού Τμήματος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ένας συγγενής μέλους της οργάνωσης για παράνομη οπλοκατοχή.
Σε βάρος των μελών της οργάνωσης σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της «Εγκληματικής Οργάνωσης», «Ληστείες», «Διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών», «Κλοπές», «Απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης» και «Νομιμοποίηση Εσόδων από εγκληματική οργάνωση» και του Νόμου «Περί Όπλων» κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση.
Επίσης, σε βάρος ενός 21χρονου, ο οποίος δε συνελήφθη και αναζητείται, εκκρεμεί Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Αθηνών για σωρεία ληστειών.
Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της δράσης της συγκεκριμένης εγκληματικής οργάνωσης και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Ανακριτή Κατερίνης.