Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Άρθρο Απ. Βεσυρόπουλου: "Ηλεκτρονικό αρχείο περιουσίας και συναλλαγών"

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το 55.1% των φορολογικών εσόδων, προέρχεται από μισθωτούς και συνταξιούχους ενώ η φοροδιαφυγή ξεπερνά τα 9 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυτό τα λέει όλα.
Σε μία χώρα που αντιστοιχούν 73 μικρομεσαίες ή ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες ανά 1000 κατοίκους, είναι αδύνατο να συλληφθεί η φοροδιαφυγή με συμβατικούς όρους και τρόπους. Επίσης, δεν μπορείς να τους ελέγξεις όλους, είναι φύσει αδύνατον.
Η λύση βρίσκεται στην ηλεκτρονική αποτύπωση συναλλαγών και περιουσιακών στοιχείων.

Οι μεταβολές περιουσιακών στοιχείων, ανά έτος, πρέπει να συμβαδίζουν με την εικόνα του δηλωθέντος εισοδήματος και των συναλλαγών του φορολογουμένου. Για αυτό και αποτελεί κορυφαία θεσμική παρέμβαση το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.
Παράλληλα, η ηλεκτρονική αποτύπωση των συναλλαγών, σε πραγματικό χρόνο, με την φοροκάρτα, θα αποδειχθεί αποτελεσματική.
Πρώτον, θα εισπράττεται άμεσα ο Φ.Π.Α. δεύτερον, θα φαίνονται όλες οι συναλλαγές και τρίτον, με την παροχή του κινήτρου μιας γενναίας έκπτωσης φόρου στον καταναλωτή – φορολογούμενο για τη χρήση της κάρτας, θα υπάρξει καίριο χτύπημα στη φοροδιαφυγή και στην εμπέδωση φορολογικής συνείδησης.
Σε μία τέτοια περίπτωση, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, θα έχει σε μηνιαία βάση ολοκληρωμένη εικόνα για τις δαπάνες των φορολογούμενων που θα τις εντάσσει στο αφορολόγητο και για τα έσοδα επιχειρήσεων και επαγγελματιών αλλά και για το Φ.Π.Α που αναλογεί.