Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Σαμαράς: 4 στόχοι και τέλος στα σενάρια για φορολογία 45%

Οριστικό τέλος στα σενάρια για φόρο 45% στα εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ έδωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. “Είναι αντίθετο στις αρχές μου, είμαι με τη μεσαία τάξη” είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως όσοι έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, με το νέο σύστημα θα έχουν ελάφρυνση.

Δεν υπάρχει αυτό που ακούστηκε, για φόρο 45%, λέει, πάνω από 25 χιλιάδες ετήσιο εισόδημα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Είναι έξω από τις θέσεις μου. Είναι αντίθετο με τις ιδέες μου. Είμαι με τη μεσαία τάξη. Όχι εναντίον της“.
Αντιθέτως, όπως είπε ο πρωθυπουργός, “τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων μέχρι 25 χιλιάδες ετησίως, θα έχουν φορολογική ελάφρυνση με τους νέους συντελεστές. Κι αυτό αφορά όσους παίρνουν ονομαστικά ως 2.500 χιλιάδες το μήνα, δηλαδή την πλειονότητα μισθωτών και συνταξιούχων“.
Ο Αντώνης Σαμαράς πρόσθεσε πως στόχος της κυβέρνησης για το φορολογικό είναι χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές “και προς τα εκεί κινούμαστε, αλλά θα πάμε σταδιακά, γιατί στο μεταξύ πρέπει να δημιουργήσουμε πρωτογενή πλεονάσματα”.
Γενικότερα, ο πρωθυπουργός έθεσε τέσσερις στόχους για τη φορολογική μεταρρύθμιση:

  • Χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, για να έχουν κίνητρο οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Απλούστερο φορολογικό σύστημα, για να παρακολουθείτε πιο εύκολα και να μειωθεί η σχέση εφόρου-φορολογούμενου.
  • Εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, ώστε να γίνονται αυτόματα οι επαληθεύσεις και να μειωθούν οι τρύπες και της φοροδιαφυγής και οι εστίες της διαφθοράς.
  • Αυστηρή τιμωρία, δηλαδή άμεσες και σκληρές ποινές, όσων επιμένουν να μην πληρώνουν, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά αντικίνητρα στην φοροδιαφυγή.