Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Αποχώρησε ο Ραγκούσης απ’ το ΠΑΣΟΚ

Με κύρια αφορμή την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και εξαπολύοντας δριμύ «κατηγορώ» κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, στην οποία, όπως ο ίδιος λέει, έχουν «επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης», ο Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το Κίνημα.
Ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει «ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικό» ό,τι έχει επιβεβαιωθεί για τη συγκεκριμένη λίστα κρίνοντας ότι είναι ενδεικτική της έλλειψης αποφασιστικότητας να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι.
Η ανακοίνωσή του είναι η ακόλουθη:
Ως μέλος κυβερνήσεων που κλήθηκαν μετά το 2009 να αντιμετωπίσουν την υπερχρέωση της πατρίδας μας. Υπερχρέωση που είχε συντελεστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, κατά τη διάρκεια της σκοτεινής πλευράς της μεταπολίτευσης.
Ως μέλος κυβερνήσεων που κατ’ επανάληψη βρέθηκα προ τετελεσμένων γεγονότων και υποχρεώθηκα να εγκρίνω περικοπές μισθών και συντάξεων προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει όρθια, θεωρώ πολιτικά ανήθικο και κοινωνικά εξοργιστικά άδικο ό,τι έχει επιβεβαιωθεί σχετικά με την περιβόητη πια λίστα «Λαγκάρντ». Λίστα που αφορά στον πυρήνα της, την αποφασιστικότητα ή μη να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή με την ίδια αυστηρότητα που περιορίστηκαν εισοδήματα και επιβλήθηκαν νέοι φόροι.
Θεωρώ στο σύνολό τους αδιανόητα, για ευνομούμενη πολιτεία, όσα για πρώτη φορά ακόμη κι εμείς μαθαίνουμε και δύο φορές αδικαιολόγητα. Το ποτήρι ξεχείλισε.
Με βάση αυτά, το λιγότερο που η συνείδησή μου επιβάλει είναι να αποχωρήσω από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, από ένα ΠΑΣΟΚ στο οποίο έχουν επικρατήσει πλήρως οι αντιλήψεις και οι πρακτικές του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης.
Αντιλήψεις και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην χρεοκοπία και στην ηθική παρακμή, καθώς και την ελληνική κοινωνία στην αγανάκτηση και στην οργή. Παραμένω ενεργό μέλος της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και δεν θα πάψω να αγωνίζομαι για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας, που θεωρώ αδιαπραγμάτευτο και πρώτης προτεραιότητας καθήκον.
Για μια Ελλάδα που όμως δεν θα επιβάλει μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας επειδή δεν θέλει να προχωρήσει σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που υπηρετούν το συμφέρον της πλειοψηφίας της κοινωνίας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς. Κι αυτό προκειμένου να προστατευτούν συμφέροντα συντεχνιών και μικρών ολιγαρχιών.
Για μια Ελλάδα που δεν θα επιτρέπεται στον εκάστοτε πρωθυπουργό να τοποθετεί τον κολλητό εφοριακό από τον τόπο καταγωγής του ως επικεφαλής στο ΣΔΟΕ, με οφθαλμοφανείς σκοπούς.
Για μια Ελλάδα στην οποία θα καταστεί κοινή πεποίθηση ότι για την επιβίωσή της είναι ζωτικής σημασίας η επαναθεμελίωση του πολιτικού της συστήματος που συνιστά τη μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων. Το μόνο πραγματικό και ουσιαστικό εμπόδιο στην επέλαση του λαϊκισμού και της δημαγωγίας των άκρων».