Ενας 84χρονος από το Αγρίνιο έχασε τη ζωή του από δάγκειο πυρετό. Η νόσος μεταδίδεται μέσω μίας μορφής κουνουπιού, η οποία δεν βρίσκεται στην Ελλάδα. Η τελευταία επιδημία είχε εκδηλωθεί το 1927-1928 και από τότε έχει εκριζωθεί από τη χώρα μας. Οι επιστήμονες, ωστόσο, εκτιμούν ότι ο ιός ενδέχεται να μεταδίδεται και από το κουνούπι-τίγρης.
Από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοινώθηκε χθες ότι ο άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Πέμπτη σε νοσοκομείο της Πάτρας, όπου νοσηλευόταν με σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ.
Σε αυτόν τον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του δάγκειου πυρετού. Η νόσος εκδηλώνεται ως…
…μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετούς και εξάνθημα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορούν να υπάρξουν θρομβοπενία και αιμορραγίες.
Ο δάγκειος πυρετός είναι στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αυτοπεριοριζόμενη νόσος με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.
Μεταδίδεται με κουνούπια του είδους Aedes και ιδιαιτέρως το κουνούπι Aedes agypti, το οποίο δεν έχει βρεθεί σε επανειλημμένες μελέτες που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Οι επιδημιολόγοι σημειώνουν, ωστόσο, ότι μετά το 2003 έχει βρεθεί στη χώρα μας το κουνούπι-τίγρης (Aedes albopictus), που θεωρείται ως δυνητικός διαβιβαστής του ιού. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.