Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Ανείπωτη καταστροφή στη Χίο από την πυρκαγιά

Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881“. Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε την πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη στη Χίο από τα ξημερώματα του Σαββάτου ο δήμαρχος του νησιού Πολύδωρος Λαμπρινούδης. Εως αργά χθες το βράδυ η πυρκαγιά είχε κάνει στάχτη πάνω από 65.000 στρέμματα παρθένου δάσους στην Κεντρική και τη Νότια Χίο, απειλούσε μοναδικά σε ομορφιά και ιστορία χωριά και είχε αποτεφρώσει ανυπολόγιστο αριθμό μαστιχόδενδρων, που φύονται αποκλειστικά στα 22 μαστιχοχώρια τα οποία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πύρινου κυκλώνα.
Οι τοπικές Αρχές αποδίδουν σε εμπρησμό την πυρκαγιά, ενώ καταλογίζουν σοβαρές ευθύνες στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, αφού όταν έφθασαν οι ενισχύσεις τόσο από την Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη και τα κοντινά νησιά, ο έλεγχος στο πύρινο μέτωπο ήταν αδύνατος. Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινούδη, το κρίσιμο διάστημα που ήταν οι πρώτες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς δεν πήραν μέρος στην κατάσβεση τα ελικόπτερα, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις φλόγες, αφού σε πολλά σημεία ήταν αναποτελεσματική η προσπάθεια από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.
Η φωτιά ξέσπασε στο δάσος του Προβατά, ανάμεσα στα χωριά Αυγώνυμα και Ανάβατος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Δήμου Χίου, μόλις το 30% του πευκοδάσους παρέμενε έως αργά χθες το βράδυ άθικτο, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος η αναγέννηση του δάσους θα είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.