Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας αποτελεί ένα από τα συνεργατικά σχολεία που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Comeniusμαζί με άλλα 5 άλλα σχολεία από: Ισπανία, Τουρκία, Λιθουανία, Πολωνία και Σλοβακία.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Βρεχόμαστε κάτω από την ίδια βροχή και ζεσταινόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο” με δραστηριότητες εκπαιδευτικού, παιδαγωγικού και πολιτιστικού περιεχομένου.
Στα πλαίσια των επισκέψεων στα συνεργατικά σχολεία πραγματοποιήθηκε η τρίτη εκπαιδευτική ανταλλαγή. Μετά λοιπόν την Ελλάδα, την Ισπανία ήταν η σειρά της Τουρκίας από 17-22 Ιουνίου να φιλοξενήσει αποστολές από τα εμπλεκόμενα σχολεία.
Η ελληνική ομάδα εκπαιδευτικών του σχολείου μας ήταν οι Χαλαστάνης Θεόδωρος, Οικονομίδου Ευφημία, Φίκατας Πέτρος, Κωσταντινίδου Μαρία και Βουρνάζου Μαρία.
Στην Τουρκία επισκεφθήκαμε…
την Κωνσταντινούπολη για 2 μέρες, όπου εκτός από τις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές συναντήσεις με παρουσιάσεις των παραγώγων του προγράμματος, επισκεφθήκαμε με ιδιαίτερη ξενάγηση τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα της Πόλης όπως: την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο, το παλάτι των Σουλτάνων – Τοπ Καπί, τον Ιππόδρομο την Αγία Ειρήνη το MiniaTourk, το Florya Ενυδρείο κ.ά.
Κατόπιν με πτήση φθάσαμε στο Kayseri(Καισάρεια), το Nevsehir και την έδρα του συντονιστικού σχολείου στο Nigde, μια πόλη 115.000 κατοίκων. Στις 4 μέρες παραμονής πραγματοποιήσαμε τις εκπαιδευτικές μας συναντήσεις με ενημερώσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας και τις προβλεπόμενες παρουσιάσεις δραστηριοτήτων του Προγράμματος με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο ενώ έγιναν παράλληλα επισκέψεις σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της περιοχής , όπου είχαμε μια πολύ ζεστή φιλοξενία.
Οι Τούρκοι συνάδελφοι προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και ήταν ιδιαίτερα φιλικοί και φιλόξενοι προς όλους μας
Επίσης μας ξενάγησαν στα πιο γνωστά αξιοθέατα τις Καππαδοκίας όπως στο Derinkuyuμε τις προχριστιανικές σπηλιές στην πιο βαθιά υπόγεια εκσκαφή πόλης, στο Göreme τοπίο με σπηλιές και χριστιανικές τοιχογραφίες, στο Pasabagi με τους πέτρινους ηφαιστειογενείς βράχους σε σχήμα μανιταριών, στο χωριό Avanosκαι στην περιοχή της πόλης Μερσίνας (απέναντι από την Κύπρο) με τις περίφημες σπηλιές.
Η επίσκεψη στην Τουρκία και οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν ιδιαίτερα θετικές όπως η ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Τουρκίας, οι δραστηριότητες του προγράμματος, η ανταλλαγή απόψεων και η προσέγγιση της νοοτροπίας, της κουλτούρας και των συνηθειών του τουρκικού λαού έδωσε την δυνατότητα κυρίως σε εμάς τους Έλληνες να γνωρίσουμε καλύτερα τα κοινά στοιχεία που έχουμε οι δύο λαοί και την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης μας.