Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Κρούσμα φυματίωσης στην Αθήνα

“Επιστροφή” σε ασθένειες που τις είχαμε …ξεχάσει (αλλά πάντοτε υπήρχαν), επειδή είχαν υποχωρήσει ή επειδή τα συμπτώματά τους ήταν ελάχιστα κάθε έτος έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Μετά τα κρούσματα ελονοσίας, τώρα εμφανίστηκε και φυματίωση. Σε εστιατόριο των Αθηνών εντοπίστηκε κρούσμα σε έναν υπάλληλο. Κατόπιν ελέγχων σε ακόμη 18 υπαλλήλους της ίδιας επιχείρησης οι εννέα βρέθηκαν θετικοί στη δερμοαντίδραση mantoux και διενεργείται περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από τη νόσο. 
Για προληπτικούς λόγους χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή τόσο στους λοιπούς εργαζομένους, οι οποίοι βρέθηκαν αρνητικοί στην εξέταση, όσο και σε συγγενείς καθώς και πρόσωπα που ήρθαν σε επαφή με τους εργαζομένους που βρέθηκαν θετικοί. 
Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η νόσος δεν μεταφέρεται μέσω του φαγητού, αλλά κυρίως σε κλειστούς χώρους η αναπνευστική φυματίωση μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο με τα μικροσταγονίδια του στόματος. 
Το εμβόλιο κατά της φυματίωσης που γίνεται στην παιδική ηλικία, προφυλάσσει τον γενικό πληθυσμό από βαριές επιπλοκές της νόσου, όπως είναι η μηνιγγίτιδα, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να κολλήσουν φυματίωση.