Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Τι γίνεται με τη Συνθήκη Σένγκεν;

Φυσικά παίζει και το λεγόμενο “Δουβλίνο ΙΙ”.
Η συμφωνία Σένγκεν είναι τόσο παλιά όσο σχεδόν και ένταξη της χώρας μας στην (τότε) Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. Αρχικά τη σκέφτηκαν το 1985 το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία και είχε ως στόχο την προοδευτική κατάργηση των ελέγχων στα κοινά σύνορα, την καθιέρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας για όλα τα πρόσωπα, υπηκόους των κρατών που υπέγραψαν τη Συμφωνία, καθώς και την αστυνομική και δικαστική συνεργασία.
Το 1990 υπεγράφη μια δεύτερη συμφωνία, η επονομαζόμενη και Σύμβαση Εφαρμογής της Συμφωνίας του Σένγκεν, που συμπλήρωνε και εξειδίκευε την αρχική Συμφωνία. Η εν λόγω συνεργασία κινούνταν σε καθαρά διακυβερνητικό επίπεδο και εκτός του θεσμικού πλαισίου των ΕΚ, μέχρι τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης του Άμστερνταμ.
Στην Ελλάδα η Συνθήκη του Σένγκεν, η Σύμβαση Εφαρμογής της Συνθήκης του Σένγκεν και τα Πρωτόκολλα και οι Συμφωνίες προσχώρησης των νέων κρατών (μεταξύ 1990 και 1996) κυρώθηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με το Νόμο 2514/1997 ενώ η Συνθήκη πρωτοεφαρμόστηκε πλήρως στις 26 Μαρτίου 2000.
Στη συνέχεια σχεδόν το σύνολο των χωρών που εισήλθαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν συμφωνίες και πρωτόκολλα με τα οποία αποδέχονταν αυτό που είναι γνωστό με τον νομικό όρο “κεκτημένο του Σένγκεν” (Schengen acquis).
Μια χώρα, μπορεί για σύντομο διάστημα, να “κλείσει” τα σύνορά της και να εφαρμόσει ξανά ελέγχους σε οποιονδήποτε εισέρχεται ακόμη και από χώρα που έχει υπογράψει όλα τα παραπάνω.
Τώρα, τι μπορεί να συμβεί με τους ξένους – με τους λαθρομετανάστες, για να είμαστε πιο ξεκάθαροι – που έρχονται στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι…

…να εκδώσει προσωρινές άδειες παραμονής και όχι ταξιδιωτικά έγγραφα στους λαθρομετανάστες.

Κάτι παρόμοιο έπραξε και η Ιταλία με τους δικούς της λαθρομετανάστες, οι οποίοι κατακλύζουν καθημερινά τη Λαμπεντούζα και άλλα νησιά της που βρίσκονται στην κεντρική Μεσόγειο, πολύ κοντά στις αφρικανικές ακτές. Η χώρα μας ΔΕΝ μπορεί να εκδώσει ταξιδιωτικά έγγραφα για αυτούς τους ανθρώπους, εκτός και αν τους “κάνει” Έλληνες! Τόσο απλά είναι τα πράγματα.
Πάντως η προσπάθεια της Ιταλίας να στείλει τους δικούς της λαθρομετανάστες στη Γαλλία στα μέσα του Απριλίου του 2011 είχε αναγκάσει την τελευταία να κλείσει τα χερσαία σύνορά της στην περιοχή Ventimiglia, να απαγορεύσει την είσοδο τρένων στα οποία επέβαιναν λαθρομετανάστες στους οποίους οι Ιταλοί είχαν παραχωρήσει προσωρινές άδειες παραμονής και να σταματήσει – έστω και προσωρινά – τη σιδηροδρομική επικοινωνία μεταξύ των δυο χωρών.