Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Μια ακόμη χαμένη μάχη για ένα ελληνικό προϊόν

Θα έχουμε και “ελιές Χαλκιδικής” made in California ή Australia!
Με μια …μεσοβέζικη λύση έληξε (;) το θέμα της αίτησης για την καταχώρηση των Πράσινων Ελιών Χαλκιδικής ως προϊόντος ΠΟΠ στην ΕΕ.
Από το 2006 γίνονταν προσπάθεια οι γνωστές σε όλους “πράσινες ελιές Χαλκιδικής” να καταχωρηθούν στο μητρώο ΠΟΠ, αλλά τελικά αυτό κατέστη δυνατό μόνο εν μέρει, με ότι και αν σημαίνει αυτό για τους παραγωγούς της ελιάς αλλά και τους μεταποιητές του προϊόντος.
Πλέον – και με βάση συμφωνία που επετεύχθη τη βδομάδα που πέρασε – οποιοσδήποτε μεταποιητής ή τυποποιητής θέλει μπορεί να χρησιμοποιεί την ένδειξη “ποικιλία Χαλκιδικής” (Prasines Elies Chalkidikis) , ανεξάρτητα από το πού θα γίνεται η μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς, υπό κάποιους όρους όμως.
Οι όροι; Η ένδειξη “ποικιλία Χαλκιδικής” (Prasines Elies Chalkidikis) θα χρησιμοποιείται και από τρίτους (εκτός Χαλκιδικής) εάν:
  •  το εν λόγω προϊόν περιλαμβάνει τη συγκεκριμένη ποικιλία ή προέρχεται από αυτήν, 
  • δεν παραπλανώνται οι καταναλωτές,
  • η χρήση της ονομασίας της δεν θίγει τον θεμιτό ανταγωνισμό και δεν συνιστά εκμετάλλευση της φήμης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προϋποθέσεις θα πληρούνται εάν η ένδειξη “ποικιλία Χαλκιδικής” εμφανίζεται στην ετικέτα με χαρακτήρες μικρότερου μεγέθους σε σχέση με αυτούς της ονομασίας του προϊόντος, σε λογική απόσταση από την ονομασία πώλησης του προϊόντος και υπό τον όρο ότι θα υπάρχει εγγεγραμμένη στην ετικέτα και η ένδειξη του τόπου προέλευσης, όταν αυτός δεν είναι η Χαλκιδική.